Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla.
A tentokrát jsem si myslím vybrala docela zajímavé recepty na polévky. A věřte, bylo to celkem náročné,protože najít něco zajímavého z 33 receptů je "fuška". Nechtěla jsem sem psát nějaké obyčejné a všem kuchařinkám i kuchařům obyčejné a známé recepty. Ostatně posuďte sami, jsou čtyři.
První recept je opravdu jednoduchý a moc dobrý:
1.) Italská polévka
1/2 l masového vývaru, 1/8 l suchého bílého vína, 4 plátky bílého chleba, 4 žloutky, 40 gr másla, 1 stroužek česneku
Plátky veky opečeme po obou stranách na másle s utřeným česnekem. Do talíře dáme opečený plátek, na který vyklepneme žloutek a opatrně zalijeme horkým vývarem smíchaným s vínem.
Další je vyloženě krajový:
2.) Krkonošská polévka
100 gr slaniny, 1 cibule, 2 mrkve, 1 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, 2 dcl bílého vína, 1 lžíce octa, sůl, petrželka, 2 vejce, 1 1/4 l vody
Slaninu nakrájíme na kostičky a osmahneme, vložíme na ní nadrobno pokrájenou cibuli, tenká kolečka mrkve a posypeme moukou, lehce opražíme a zalijeme vodou. Když je mrkev téměř měkká, přidáme víno, bobkový list, zelenou petrželku a krátce povaříme. Před podáváním rozdělíme do talířů rozkvedlaná vejce a zalijeme je okyselenou a osolenou vařící polévkou.
A teď něco z ovoce. Já osobně si na ovocných polévkách ráda pochutnám. Třeba vás bude inspirovat :
3.) Bojanovická ovocná polévka
400gr jahod nebo meruněk, 4 dcl bílého vína, 4 dcl smetany, 4 lžičky pískového cukru, 2 vejce, citrónová kůra, skořice, hřebíček
Ovoce rozdělíme na dvě poloviny. Jednu polovinu rozvaříme s cukrem, skořicí, hřebíčkem a citrónovou kůrou, prolisujeme a zalijeme vínem. Druhou polovinu ovoce rozkrájíme a podusíme na smetaně. Polévku zahustíme žloutkem, podle chuti okyselíme a ozdobíme sněhem z bílků.
Následují recept taky stojí za vyzkoušení.
4.) Mělnická vinná polévka
2,5 dcl bílého vína, 1/8 l studeného mléka, 2 žloutky, 1 lžička hladké mouky, citrónová kůra, skořicový květ , 5 kostek cukru, sůl
Víno svaříme, přidáme mléko, žloutky, mouku a důkladně promícháme. Okořeníme tlučeným květem, strouhanou citrónovou kůrou, osolíme a osladíme. Když se začne polévka vařit, rozšleháme ji do pěny, vyjmeme skořici a podáváme.
P. S. Když jsem se dočetla, že v receptu je skořicový květ, tak jsem ihned dohledala informace, abych byla v obraze a nebalamutila žádnou nebo žádného čtenáře. V žádné jiné knize a že jich doma mám, o něm nebyla zmínka.A koupit jej i v dnešní době není žádný problém.
Proto staženou fotku z Wikipedie dávám na konec článku.
Všechny recepty jsem opět vyhledala z knihy Vinařské kuchařky od Jindřicha Haufta. Vydalo Nakladatelství Horizont v r. 1993.
Na závěr musím napsat jednu důležitou větu ... Tuto kuchařskou knihu jsem dostala od Hany Práglové.