Dobrý den přeji všem příznivcům dobrého jídla.
Dnes přináším recepty na pokrmy z kuřecího masa. Mají opravdu zvláštní pojmenování.
Čihirtma
1 kuře, špetka šafránu, 2 lžíce másla, 2 cibule, 2-3 lžičky hladké mouky, sůl, pepř, 1/2 litru drůbežího vývaru, petrželová nať, 2 lžičky kopru
Kuře zbavíme kůže, vykostíme je a nakrájíme na malé kostičky. Z kostí, kůže a zbytků masa připravíme vývar. Do malé sklenky dáme vyluhovat šafrán. Na rozehřátém másle osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme mouku, osolíme, opepříme a několik minut opět osmahneme. Za stálého míchání ředíme vývarem, přidáme maso, přecezenou šafránovou vodu, nasekanou petrželku a kopr, zmírníme oheň a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podle potřeby podléváme dalším vývarem zcela mírně, aby omáčka zůstala dostatečně hustá. Podáváme s rýží.
Yassa
1 kuře, 5-6 lžic oleje, 3 zelené citróny, 3 cibule, 1 pálivá paprička, 1 lžička pálivé mleté papriky, sůl, pepř
Dvacetčtyři hodin před přípravou dáme marinovat na menší kousky nasekané kuře do směsi ze 4 lžic oleje, šťávy ze 2 citrónů, nadrobno nakrájené cibule a rozdrcené papričky. Občas promícháme. V den přípravy pokrmu maso na lžíci rozehřátého oleje zprudka po všech stranách opečeme. (Můžeme rovněž grilovat.) Na zbylém rozehřátém oleji osmahneme cibuli z marinády, přidáme ji k opečenému masu, podlijeme marinádou a dusíme doměkka. Během dušení podléváme horkou vodou a ke konci osolíme a opepříme. Podáváme s rýží a obložíme třetím na plátky nakrájeným citrónem.
Čachohbili
1 kuře, sůl, pepř, 2 lžíce oleje, 1 lžička másla, 6-8 žampiónů, 3 cibule, 4-6 rajčat nebo 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžíce octa nebo citrónové šťávy, 3-4 lžíce portského vína nebo jiného sladšího kořeněného vína, vývar z masoxu, trochu estragonu nebo několik zrnek roztlučeného koriandru, petrželová nať
Kuře naporcujeme, porce osolíme, opepříme a na rozehřátém oleji s máslem zprudka po všech stranách opečeme. Vyjmeme, do tuku po opékání přidáme na plátky nakrájené žampióny, chvíli podusíme, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, osmahneme, zakapeme octem a vínem a na tomto podkladě rozdusíme oloupaná, semínek zbavená a na čtvrtky nakrájená rajčata. Podlijeme vývarem, přidáme opečené porce kuřete a dusíme doměkka. Během dušení podle potřeby podléváme dalším vývarem a ke konci přidáme ještě estragon nebo roztlučený koriandr. Podáváme s rýží a jednotlivé porce posypeme nasekanou petrželkou. Čachohbili se připravuje rovněž s kyselou smetanou, které ke konci dušení přidáme asi 1/8 l.
P. S. Na Kavkaze, odkud recept pochází, používají mladé lístky koriandru, které nazývají kyndza.
Přeji všem, kdo recepty vyzkouší, dobrou chuť.
Recepty jsem vyhledala v knize Ryby, drůbež, zvěřina na našem stole. Autor Oldřich Kosek. Vydalo nakladatelství Merkur v r. 1987.
.