Polévka z červené řepy
1 cibule, 1 řepa, 1 mrkev, 1 - 2 brambory, trocha oleje, drůbeží vývar - může být s masem, zakysaná smetana, bylinky, sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Na troše oleje orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a řepu, podlijeme, okořeníme, podusíme. Je-li zelenina částečně měkká, přidáme nakrájené brambory, zalijeme vývarem a dovaříme; zelenina by neměla být rozvařená. Na talíři přidáme zakysanou smetanu a pažitku (úvodní foto).
Další možnosti využití červené řepy jsou ve fotogalerii:
- příloha z řepy ke špízům (nahrubo nastrouháme, orestujeme, okořeníme)
- chuťovka z listů (restované a dušené listy řepy, koření; začne se řapíky, jsou tužší)
- pomazánka (strouh. vařená řepa, brambor i sýr, 1 stroužek česneku, zakys. smetana)
- pečená řepa (na oblohu, kolečka zakápnutá olivovým olejem, koření)
- salát (nakrájená pečená řepa a jablko, majolka)
- kolečka pečené řepy, naložené (ve sladkokys. nálevu; přizdobit - sýr, ořechy, bylinky)
- placičky (řepa, brambor, 1 str. česneku, 1 vejce, trocha hl. mouky, mléko, koření)
- polévka z řepy krémová (řepa, celer, ovesné vločky, uvařit, umixovat, koření, bylinky)
Řepu pro využití k další úpravě vaříme či pečeme se slupkou, potom oloupeme.