Vím, že psát nyní v zimě o květech, mohlo by se někomu jevit víc než divné. Ale to přeci nevadí, ne?
Nedávno (ještě v listopadu) jsem viděla kvést krásnými žlutými květy rostlinu, která mi svými zubatými listy něco připomínala.Tak jsem si pár stonků utrhla, dala do vázy k ostatním kvetoucím zplaněným rostlinám, začala hledat a našla. Co jsem vyhledala, mně skutečně překvapilo. Ta rostlina je nejen hezká, ale i jedlá!
Rostlina se jmenuje Divoká rukola (Diplotaxis fenuifolia). A má i další české jméno Křez tenkolistý.
Je to suchomilná a otužilá trvalka. Pochází z jižní a střední Evropy a jihozápadní Asie. Roste pomalu, snese i tuhou zimu. Můžete ji celoročně pěstovat i na balkóně buď v truhlíku nebo v obdobných nádobách. Ale nemá ráda sucho. Když rostlina předčasně vykvete, tak listy mají ostrou chuť. Posuďte sami.
Listy obsahují velké množství železa, vápníku, draslíku a vitamínů A i C. Mladé listy se v kuchyni využívají zejména do salátů. Ze starších listů si můžete připravit polévku, omáčku nebo špenát. Také se mohou přidávat do nádivek či paštik.
Květy mají jemnou chuť a jsou krásné. Dají se s nimi s úspěchem ozdobit třeba chlebíčky s pomazánkou nebo obložené mísy se sýry či masem.
P. S.: Tak teď už vím, co budu na jaře sázet do nádob na balkóně. A jestli se zadaří, budu nejen sázet, ale i sklízet. A pak budu mít úrodu takovou, že bude podobná té, co je na snímku pod článkem.