Brambory tvoří základ našeho středoevropského jídelníčku, jsou jednou z nejčastějších příloh, jsou i součástí našich tradičních receptů – stačí vzpomenout bramboráky, bramboračku či bramborové knedlíky.
Vařené ani pečené brambory neobsahují žádný tuk. Na druhou stranu však obsahují sacharidy ve formě škrobu, který je dobrým zdrojem energie a mikroživin hojně zastoupena, podporuje správnou funkci trávicí soustavy a pomáhá tvořit pocit plnosti. Porce 180 g vařených brambor obsahuje kolem 3 g vlákniny, což představuje desetinu doporučené denní dávky – cca 25 g. Brambory vařené ve slupce mají ještě vyšší obsah vlákniny.
Aby toho nebylo málo, tak brambory obsahují také vitamíny – především vitamín C a vitamíny skupiny B. Na vitamín C jsou nejbohatší nové brambory. I přesto, že se při vaření vitamín C do určité míry rozkládá, zůstane ho v uvařených bramborách dost na to, aby bylo jeho množství významné. Brambory žluté, oranžové nebo červené barvy (i batáty) obsahují i další antioxidanty, a to především karoteny i flavonoidy (ty obsahuje například i zelený čaj). Další složkou je kyselina listová, která pomáhá k vývoji a růstu buněk a její příjem je důležitý především v průběhu těhotenství. Z minerálních látek najdeme v bramborách draslík, hořčík i železo.
Celý článek si můžete přečíst na portále www.vimcojim.cz.