Pálení v ústech při konzumaci jídel ochucených kajenským pepřem neboli chilli způsobuje kapsaicin - alkaloid, který stojí za většinou zdravotních přínosů kajenského pepře i jeho peprných příbuzných. Kapsaicin je také aktivní složkou mnoha mastí, krénů i náplastí pro pacienty s artritidou a bolestmi svalů. Sníží bolesti tím, že z nervových buněk odčerpá látku zvanou "substance P" (pomáhá přenosu bolestivých vjemů z nervových zakončení do mozku). Používá se rovněž k léčbě bolesti při pásovém oparu a bolestí spojených s poškozením nervů při cukrovce. Tím ale výhody kajenského pepře nekončí.
Vyzkoušejte osvědčený recept proti nachlazení a trochu si tímto pepřem poprašte kuřecí vývar - dojde ke stažení cév v nose a hrdle, čímž se vám uleví od ucpaného nosu. Také se předpokládá, že kajenský pepř povzbuzuje metabolismus a na pár hodin po jídle zrychluje spalování energie. Je též považován za protizánětlivý a antioxidační. Jak zaznamenaly některé studie, má i určité protirakovinné účinky, a vědci zkoumají jeho potenciál pro léčbu rakoviny.
Toto koření by mohlo být prospěšné při předcházení výkyvům gluózy v krvi.
Léčebné účinky kajenského pepře
8. 6. 2013Zpět na homepage
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden
Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?