Česnečka je jednou z nejzdravějších a nejvíce osvěžujících polévek. Jak si ji uvařit?
Suroviny
Zeleninový bujón – 1 kostka, 10 stroužků česneku, 4 brambory, 1 cibule, kmín, majoránka, sůl.
Postup
Cibulku a česnek oloupeme. Cibuli nasekáme na jemno, česnek také, nebo jej nakrájíme na plátky či prolisujeme. Záleží, jak to má kdo rád. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme sádlo a zesklovatíme cibuli. Přidáme česnek, krátce restujeme a zalijeme horkou vodou. Přidáme brambory, kostku bujónu (masový nebo zeleninový) a polévku osolíme, opepříme a přidáme drcený kmín. Česnečku vaříme do změknutí brambor.
Ke konci přidáme do česnečky drhnutou majoránku. Pro silnější česnekový efekt můžeme přidat další 3 stroužky česneku, tentokrát už prolisovaného.
Nedoporučujeme přidávat jíšku, chleba ani sýr, jelikož tyto suroviny přispívají v chladném období k tvorbě hlenů v organismu.
Zdravotní přínos surovin
Česnek je účinnou ochranou proti nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích a chronickém zánětu průdušek. Pomáhá při zahlenění, kdy usnadňuje vykašlávání hlenu z dýchacích cest, svým působením proti virům a baktériím celkově zvyšuje odolnost organismu. Ovlivňuje krevní oběh, podílí se na snížení hladiny cholesterolu a je vhodnou ochranou proti kornatění cév. Pomáhá normalizovat vysoký i nízký krevní tlak, zvyšuje vstřebávání vitaminu B, které bývá narušeno zejména po léčbě antibiotiky. Pomáhá tělu vyloučit přebytky cukru z krve, hraje důležitou roli při odstraňování plísní z našeho těla, jeho působení se využívá také v boji se škodlivými bakteriemi, které se nacházejí v tlustém střevě, nebo se střevními parazity, jako jsou např. škrkavky a roupy.
Cibule obsahuje allicin - látku se silně antibiotickým účinkem v našem těle. Pomáhá chránit organismus před infekcemi. Cibule podporuje chuť k jídlu a posiluje trávení. Má pozitivní vliv na ledviny, cévní systém a srdce. Pomáhá redukovat vysoký krevní tlak i cholesterol.
Kmín usnadňuje trávení, uvolňuje žaludeční a střevní křeče, pomáhá při nadýmání a vykašlávání hlenů.
Majoránka podporuje trávení, tlumí křeče a nadýmání, působí protizánětlivě, desinfekčně, močopudně, potopudně a uklidňuje.
Brambory obsahují širokou paletu stopových prvků, jako např. draslík, hořčík, zinek, vápník, fosfor, železo, měď, fluor, sodík, chrom a další. Z vitaminů v bramborách najdeme především vitamin C, který se sice tepelnou úpravou částečně ničí, ovšem i tak stojí za zmínku.