Kazivost zubů se tradičně spojuje s konzumací zemědělských plodin. Výzkum marockých a britských vědců ale prokázal, že velmi špatný chrup měli i lovci a sběrači plodů, kteří žili před 15 tisíci lety v dnešním Maroku, i když se živili divoce rostoucími rostlinami. Informovala o tom univerzita Johna Moorese v Liverpoolu.
Rozpor s dřívějšími teoriemi
Vědci prozkoumali ostatky nalezené v jeskyních Taforalt, ležících v marocké východní provincii Udžda. Zjišťovali, proč se právě na těchto místech lidé zdržovali více než jinde. Doktorka Isabelle De Grooteová byla pověřena prozkoumat zuby lidí, kteří tam byli pohřbeni, její kolegové zase měli odpovědět na otázku, čím se tito lidé živili.
Výsledek pátrání odporuje běžně přijímanému názoru, podle kterého výskyt zubního kazu souvisí se sedavým způsobem života a začal se objevovat až u kultur, zabývajících se pěstováním zemědělských plodin. Většina lidí, jejichž ostatky De Grooteová zkoumala, měla zkažené zuby a trpěla vředy v ústní dutině. Dávné lovce a sběrače tak musely často bolet zuby a jejich dech určitě páchl.
Škodí nejen rafinovaný cukr
Bakterie způsobující zubní kaz se vyvíjejí při kvašení uhlohydrátů, jako jsou například obilná zrna, a šíří se blízkým kontaktem s jinými osobami. Lidé, kteří obývali Taforalt, pravidelně sbírali žaludy a piniové oříšky, tedy plodiny, které byly zdrojem kvasících uhlohydrátů. Výzkum prokázal velmi závažné poškození chrupu, z čehož vědci vyvozují, že konzumace některých přírodnin může být pro zuby škodlivá stejně, jako konzumace rafinovaného cukru. Kazivost chrupu tedy trápila nejen vyspělejší společnosti, ale i lidi obývající jeskyně.
De Grooteová studii o životě lidí z Taforaltu považuje za poodhalení podmínek života prehistorických komunit, které přežily po delší dobu na jednom místě a živily se čerstvou stravou. V další části se výzkum zaměří na analýzu horní vrstvy zubů lidí z Taforaltu, aby se určily bakterie, jež kazivost zubů tehdejších lidí způsobovaly. Na výzkumu se podílí britské muzeum dějin přírody a marocký ústav archeologie a národního bohatství.