Pokud patříte k lidem, kteří mají sníženou funkci ledvin, pak byste měli podpořit svůj organismus jarní očistou. Pro dokonalou regeneraci ledvin a dalších orgánů podílejících se na vylučování odpadních látek z organismu existují vhodná doporučení.
Jak jistě víte a velmi často probíráte se svým nefrologem, při chronickém onemocnění ledvin je nutné vynechat či omezit některé potraviny. Jiné by naopak neměly v našem jídelníčku chybět. To platí dvojnásob zvláště po zimě, kdy by váš organismus mohl mít nedostatek některých vitamínů a důležitých látek. O vhodných potravinách pro ty, kteří mají nemocné ledviny, ale ještě nejsou zařazeni v dialyzačním programu, jsme se radili s nutriční terapeutkou společnosti Fresenius Medical Care, největšího poskytovatele dialyzační péče v ČR, s Danou Sasákovou.
Nevhodné potraviny při ledvinové očistné dietě:
- solená a kořeněná jídla, sójová omáčka a jiná ochucovadla
- jídla z rychlého občerstvení pro obsah méně kvalitních tuků a vysoký podíl soli
- uzeniny, tavené sýry, plísňové sýry
- smažená, pečená, grilovaná a nakládaná jídla
- bílá mouka, bílé pečivo, dopékané pečivo
- silná káva a silný čaj
- čokoláda s nízkým obsahem kakaa a vysokým obsahem tuků a cukrů, ořechy
- alkohol, povzbuzující nápoje, sladké limonády
- samozřejmě se vyvarujte i škodlivému kouření cigaret
„Tato doporučení je potřeba brát opravdu vážně a nezatěžovat své vnitřní prostředí, které se pak s touto náloží mnohem hůře vyrovnává,“ uvádí nutriční terapeutka společnosti Fresenius Medical Care Dana Sasáková.
Naopak je důležité do jídelníčku zařadit:
- kvalitní čerstvé bílkoviny jako libové maso, vejce, čerstvé mléčné výrobky, čerstvé sýry, jogurty (nejlépe bílé s přídavkem ovoce). Dále je vhodná drůbež a nesmí se opomenout ryby. Ryby by v našem jídelníčku měly být minimálně 3 x do týdne, ať v tepelné úpravě tak např. ve formě pomazánek, salátů
- jako příloha je vhodná libovolná zelenina
- z pečiva upřednostněte chléb nebo pšenično-žitné pečivo
- používejte pouze kvalitní tuky a oleje, nejlépe ve spojitosti se zeleninou
- zvyšte příjem vlákniny v podobě ovoce a zeleniny (nejlépe v čerstvém stavu) a to ve formě salátů nebo ovocných dopoledních svačin
- dodržujte správný pitný režim podle doporučení lékaře, nejlépe čistou neperlivou vodu z kohoutku
- konzumujte čerstvé koření, bylinky a natě, které Vám navíc zajistí pestrý, chutný a barevný pokrm
Jak doplnit vitamíny a detoxifikovat organismus?
Na doplnění vitaminů a dokonalou očistu těla doporučujeme v rámci lékařem povoleného množství tekutin zařadit ranní citronový nápoj. Tímto čistícím, posilujícím a zásaditým nápojem můžeme začínat každý den.
Potřebujeme: 3 dl vody a 1 lžíci čerstvé citronové šťávy
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme po doušcích nalačno. Pak bychom neměli půl hodiny nic jíst ani pít. Tento postup provádíme denně, po dobu 8 týdnů.
Zeleninový salát s tofu
Potřebujeme: 0,5 ks jarní kedlubny, 1/3 ks salátová okurka, 2 ks cherry rajčata, 1 ks papriky, 100 g neochuceného tofu. 1 lžička olivového oleje, citronové šťávy, pepř, špetka soli, čerstvá bazalka
Příprava receptu: cherry rajčata, papriku, salátovou okurku a jarní kedlubnu očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Dále přidáme tofu nastrouhané nahrubo, opepříme, přidáme olivový olej, zakápneme citronovou šťávou, čerstvou bazalku a zeleninový salát s tofu dobře promícháme a podáváme s žitno-pšeničným pečivem.
Červený salát alias vitamínová bomba
Potřebujeme: 100 g červeného zelí, 100 g syrové červené řepy, 100 g rajčat, 50 g zakysané smetany, 10 g hořčice, 20 g jemného kečupu, 20 g cukru (ideálně třtinového), citrónová šťáva, sůl
Příprava receptu: zelí nakrouháme na nudličky, prosolíme a důkladně několikrát prohněteme, nebo převálíme válečkem, aby změklo a pustilo šťávu. Řepu očistíme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Rajčata omyjeme a nadrobno nakrájíme. Zeleninu zalijeme zálivkou připravenou ze zbývajících ingrediencí.