Jaro se pomalu, ale jistě přibližuje k létu, dny se prodlužují, slunce láká do přírody a nám se nechce trávit večery u sporáku zdlouhavou přípravou večeře? Vyzkoušejte párky nikoliv ohřívané nýbrž v kabátku pečené.
Párky v bramborovém kabátku
Ingredience:
Jemné párky
200 g brambor
200 g hl. mouky
100 g tuku na pečení
1 vejce
1 lžička prášku do pečiva,
žloutek na potření,
drcený kmín na posypání
sůl, mouku na vál
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce a tuk. Vypracujeme těsto, které rozválíme na plát a krájíme na proužky široké asi 2 až 3 cm. Do každého proužku těsta zabalíme nožičku párku, potřeme žloutkem a posypeme drceným kmínem. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem a ve vyhřáté troubě pečeme do růžova.
Pro ještě rychlejší variantu použijeme těsto listové. Podáváme teplé i studené, s hořčicí i kečupem a je to mňamka.
Zbude-li vám těsto, jak bramborové tak listové, připravte si výborné tyčinky k vínu nebo k hokeji u televize! Vyválejte plát a rozkrájejte na proužky. Na plechu potřete žloutkem a posypte dle chuti kmínem, mákem…
Dobrou chuť!