Kouzlo časů minulých: 
Vůně bramborové natě

Kouzlo časů minulých:
Vůně bramborové natě

16. 9. 2014

Krajina, kterou projíždím dnes už nepostřehnutelnou k hranici na Slovensko se pomalu chystá spolu se zapadajícím sluncem k nočnímu odpočinku. Políčka, schoulená v kopcovitém terénu lákají k pohledu a hlavou mně víří vzpomínky na podzimní čas v době, kdy jsem ještě chodil se slabikářem v podpaží do první třídy obecné školy. Za zatáčkou u silnice se na jednom políčku objevil obraz, který tyto vzpomínky umocnil. Z ohníčku stoupal dým a závany větru na kratičkou chviličku jej zavály až k mému nosu. Ucítil jsem vůni bramborové natě a neodolal. Zastavil jsem u silnice kousek od bramborového políčka a hltal známou vůni plnými doušky.

Brambory. Na Moravě zemáky, na Valašsku zemňáky, na Ostravsku kobzole. Která plodina má tolik pojmenování? A to jsem ještě nevyčerpal mnohé krajové názvy. Když vzpomenu na dobu mého dětství a ve vzpomínkách se vrátím do maminčiny kuchyně ráno, v poledne i večer, vidím na stole vždy hrnec uvařených brambor. Někdy ve slupce, jindy oškrabané a připravené k dalšímu zpracování. Možností bylo nepočítaně. Ke snídani byly třeba osúšky, připravené z brambor a mouky, uhnětené do malých bochánků a upečených v troubě dozlatova. Jindy voněl ráno v kuchyni česnek, kterým byly natřeny bramborové placky, dnešní bramboráky. Ty jsem miloval a miluji dodnes. Zapíjely se černou kávou, uvařenou z Melty a Cikorky. Tuto pochoutku si dopřávám dodnes i když složení kávy je trošku jiné.

Pro oběd skýtaly brambory spoustu možností. Třeba knedlíky s uzeným nebo jen tak nakrájené a smíchané s povidly. Krásně osmažené na sádle spolu s vajíčky chutnaly skvěle. Byly ovšem tvrdé a ne nadarmo se jim říkalo dělbuchy. Bramboračka se vším všudy co do ní patří, zejména čerstvými nebo sušenými houbami a po ní brambory, upečené v troubě s kusem vepřového bůčku, to už byl sváteční oběd. A večeře? No přece brambory uvařené nebo upečené se solí a česnekem a k nim hrnek mléka z večerního dojení u sousedů. A když se vyjímečně stalo, že na kredenci hrnec s bramborami chyběl, byly uvařené brambory určitě v komoře, kde chládly po uvaření pro prase. Ani jimi jsme my děti nepohrdly i když byly malé, nakrojené nebo se strupy. V jídelníčku brambory tenkrát překonal pouze chleba.

Na podzim se děti těšily právě na sklizeň brambor. Na pole vyjel pluh, tažený koněm, kterého dirigoval hospodář. Radlice pluhu řádek brambor vyorala a obrátila tak, že žlutý pás vyoraných brambor přímo lákal ke sběru. Každé rodina měla spoustu dětí, ty se pustily s chutí do práce. Ty nejmenší, třeba pětileté, sbíraly suchou nať a nosili ji na hromadu. Vůbec nevadil jejich nízký věk a nikoho ani nenapadlo uvažovat, že je to zneužívání dětské práce. Právě naopak. Všichni ctili přísloví, že co se v mládí naučíš, v stáří jako najdeš. Z vyorané hlíny vyskakovaly myši, jejichž pelíšky byly zničeny a hospodář s bravurou, získanou letitou zkušeností, zabíjel práskáním biče jednu za druhou.

Když k večeru vypřáhl koně z pluhu a skončil sběr, vrhly se děti k nachystané hromadě natě a čekaly, kdy si hospodář zapálí čibuk a s úsměvem zapálí i nať. Oheň se rozhořel a plápolal na všechny strany. Odvážnější kluci jej přeskakovali, chráněni tlustými, i když krátkými kalhotami. Děvčata přihlížela a k podobným kouskům se vzhledem ke svým krátkým sukýnkám, pod kterými neměla obyčejně už nic, nepřipojila. Po půlhodince došlo na první ochutnávku. Nejstarší z chlapců vyšťáral z popela jednu bramboru, znalecky ji posoudil a zmáčkl v prstech. Pokud se nebránila stisku, rozpukla se jako rozkvétající růžička a zavoněla tou typickou bramborovou vůní, bylo hotovo. Každý nastavil dlaň a do ní mu vložil horkou bramboru, kterou obdarovaný přehazoval z ruky do ruky aby vychládla. Občas došlo k rozepři o velikost a propečení přidělené brambory. Ty nejlepší byly do černa popálené a zuhelnatělá část chrupala mezi zuby jako burské oříšky.

Brambory za chvíli zmizely v dětských bříškách a s houstnoucí tmou se děti vytrácely směrem k domovu, kde na ně čekalo pokárání, že už dávno měly být doma a hrnek mléka na zapití bramborové pochoutky. Vesnice se pomalu ukládala k spánku. Já pokračoval v cestě a v mysli mně vytanula nabídka od jednoho beskydského hotelu, který mne v minulých dnech přesvědčoval, abych přijal pozvání na zářijový víkend, kde na programu je mimo jiné i opékání brambor v ohni z bramborové natě. Neuvěřitelné! 

Kouzlo časů minulých
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%