Houby rádi sbíráme a také je rádi jíme ve všech úpravách. Přesto z prvních nasbíraných hub dělám pravidelně smaženici. Je nejsnadnější, nejrychlejší a pro mě i nejlepší.
Suroviny:
směs různých druhů hub (suchohříbky, babky, růžovky, praváci, ryzce, kuřátka, modráci - prostě to, co kdo sbírá)
olej, máslo nebo slanina
vejce - podle počtu jedlíků a množství hub
mletý kmín, sůl, pažitka nebo zelená cibulka, ředkvičky
Postup:
Očištěné houby nakrájím na plátky, osolím, okmínuji a dusím na tuku pod pokličkou ve vlastní šťávě asi půl hodiny. Ke konci často promíchám, přichycují se ke dnu. Mezitím nakrájím dobře omytou zeleninu. Až se přebytečná voda vydusí, vklepnu vejce a míchám, dokud neztuhnou na požadovanou hustotu.
Rozdělím na talíře a buď bohatě posypu, nebo kolem ozdobím pažitkou, cibulkou či kombinací zeleně a ředkviček. Místo ředkviček chutnají i rajčátka.
A pak si pochutnáváme s chlebem i bez chleba a já se v duchu procházím lesem, kde jsme tu dobrotu nasbírali. Mytí nádobí se většinou ujme partner, což pokládám za milé poděkování za to, že jsem dobře uvařila.
Všem milovníkům hub přeji dobrou chuť!