Čokoláda lidstvu sladí život už po staletí a mohlo by se zdát, že na této nejoblíbenější sladké pochoutce není co měnit nebo vylepšovat. I čokoláda ale podléhá módním trendům. Jaké jsou ty letošní, se pokusil shrnout zpravodajský server Yahoo News.
Čokoláda s pomerančovou příchutí je stálicí světa sladkostí. Ale v poslední době se s čokoládou pojí i další citrus – citrón. Během posledního roku se počet čokolád s citrónovou příchutí na světě zdvojnásobil.
Dalším trendem čokolády je její mísení s příchutí dalších oblíbených sladkých dezertů. Vznikají tak čokolády a la crème brûlée, tiramisu, mléčný koktejl či zmrzlina.
V Asii je chuť na sladké tradičně mnohem slabší než v západním světě. Do čokolády se tu proto máčí zelenina, aby trochu zředila její sladkost. V roce 2013 se na trhu objevila čokoláda s příchutí křene wasabi. Letos to jsou zelené sojové boby a sladké brambory, kterým se dostalo čokoládového obalu.
Do čokolády se už dlouhé roky přidávají jahody, maliny i třešně. V Polsku se ale zákazníci nově dočkali čokolády s broskvovou náplní, což je neprávem opomíjená ovocná kombinace.
Ibišek jsme zvyklí běžně pít v čaji, ale i on si nachází cestu do čokolády. Podle odborníků v tomto oboru jsou květiny v čokoládě zatím popelkou, ale právě tímto směrem by se v budoucnu mohly nové trendy ubírat.
Stálicí, co se týče příchutí, jsou v čokoládě ořechy. Na prvním místě jsou lískové ořechy následované mandlemi a burskými oříšky. Ale zákazníci se mohou těšit i na novinky v podobě pistácií či směsí ořechů a semínek.
Stejně jako u kávy a vína i u čokolády už lidé začínají rozlišovat zemi původu kakaových bobů. Milovníci čokolády si všimli, že kakao z různých zemí – Venezuely, Pobřeží slonoviny, či relativního nováčka Vietnamu – má rozdílné chuťové profily, a sahají po tom, který jim nejvíce chutná.