Sušená kořenová zelenina

Sušená kořenová zelenina

12. 1. 2015

Každý zná, jako to chodí, když chce uvařit polévku, do které patří kořenová zelenina. Vzít mrkev, celer, petržel, očistit, oškrábat, nakrájet na kostičky a vložit do polévky. Docela otrava, nadělá se přitom odpad. Nebo aspoň ztráta času.

Jak běžel čas, prošly naší kuchyní různé způsoby přípravy zeleniny do zásoby. Zelenina se uchovávala ve skleničkách, podušená v tuku. Nakládali jsme zeleninu do soli. Pak přišly na pořad malé jednoporcové balíčky promíchané zeleniny uložené v mrazáku. To bylo ze všeho nejlepší, ale zabíraly mnoho místa.

A pak můj manžel dostal nápad - když se mohou sušit houby, proč by se nemohla usušit zelenina? Nápad výborný a jeho realizace se hodí právě do tohoto času, kdy se topí. Elektrické sušičky netřeba. Nám se osvědčil tento poměr základních surovin: 1 kg celeru, 0,75 kg mrkve, 0,60 kg petržele. Krátce povařit, pak nakrájet na kostičky a usušit. Nejlépe jednotlivé druhy zeleniny zvlášť. Po usušení smíchat, dát do skleniček a pak už jen stačí při přípravě polévky přidat přiměřené množství. Já jsem si zvykla zeleninu před přidáním do polévky ještě na chvíli namočit, aby dobře nabyla zpět svého původního rozměru. Nikdo nepozná, že nejde o čerstvou zeleninu.

Pro sušení využíváme tepla topícího radiátoru. Manžel vyrobil takový rámeček potažený silonem, který pasuje na náš radiátor.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ondra Vysma
Nechávám si vozit zeleninu od Gastrofresh, tak se do něčeho pustím
Olga Štolbová
I když píšu až po roce, musím napsat - vyzkoušeno a nadšená. Alí dík za předvánoční dárek. Do litru a půl polévky jsem dala asi čtyři vrchovaté čaj. lžičky. Na másle zapěněnou cibulku s česnekem jsem nasypala zeleninu a po chvilce míchání zalila horkou vodou, nechala pár minut vařit, zahustila vaječnou jíškou, zase pár minut varu a hotovo - opravdu senzace. a ještě lepší byla polévka druhý den. *****
Alena Tollarová
Asi bych to neměla říkat, ale u nás sleduju jak proces sušení a většinou i proces vaření polívky já.
Eva Balúchová
To by ses divila.Do sklepa samozřejmě nedojde ,ale sleduje mě při vaření a sušenou zeleninu by určitě poznal.
Alena Tollarová
Evo, jestli nechodí dělat do sklepa kontroly, tak prdlajs pozná a je to celou zimu bez práce ...
Eva Balúchová
Ali,mám nasušeno.Dělala jsem od oka a né moc.Máme dobrý sklep,manžel má rád zeleninu uskladněnou.
Alena Tollarová
Dodávám, že poměr seschnutí je asi 7:1.
Marie Foltýnová
Byla jsem na návštěvě u neteře a ona dělala něco jako Podravku.Sušila to v sušičce.Tak jsem si řekla,že to také zkusím.Nemám sušičku,tak jsem to sušila v troubě.Manžel remcal,že propálíme hodně elektřiny a měl pravdu.Sušila jsem to na slabých stupních skoro celý den.Poměr zeleniny strouhané na hrubo byl asi jako v tomto článku od Alenky.Ale s tím rozdílem,že jsem ji nevařila,ale hned sušila.Byl toho plný plech,ale když se to usušilo,tak toho byla asi třetina.Je to príma,že je to bez glutamátů,ale v troubě už to dělat nebudu.Je potřeba ta sušička,nebo radiátory.Máme panely a na těch by to nešlo.Asi budu příště zmrazovat.
Alena Tollarová
Recept má 372 přečtení. Docela by mě zajímalo, jestli to někdo zkusil a jak je spokojený.
Alena Tollarová
Důležitý je ještě navíc stříbrný lak na nehty na ozdobení sklenic :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.