Pětina Čechů má tajný účet,
o němž jejich partner neví

Pětina Čechů má tajný účet,
o němž jejich partner neví

17. 2. 2015

Pozor na finanční zálety vašich partnerů! Třetina Čechů totiž považuje za normální, že mezi sebou partneři mají tajemství týkající se financí. Ta se mohou týkat tajného účtu, který přiznala téměř pětina českých občanů, nebo nějakého nákupu, o němž partner neví. Alespoň jeden takový nákup 'na zapřenou' za loňský rok přiznala čtvrtina zadaných českých občanů.

Z mezinárodního průzkumu ING vyplývá, že na 31 procent Evropanů žijících v manželství nebo v partnerském svazku si myslí, že je normální mít před partnerem nějaké tajemství týkající se financí. Češi se v tomto ohledu se 33 procenty řadí k evropskému průměru. Maximální otevřenost a upřímnost vyznávají Nizozemci, mezi nimiž považuje utajování peněžních záležitostí za běžné jen 13 procent dotázaných, naopak nejbenevolentnějším národem jsou Francouzi (42 procent). 

„Pro vlastnictví tajného účtu může existovat dobrý důvod, například spoření na tajné plány do budoucna, na snubní prsten nebo exotickou dovolenou, kterou chce střadatel svého partnera překvapit. Na druhou stranu to může být signálem neochoty řešit se svým protějškem osobní finance, což je ve většině evropských kultur vnímáno negativně,“ uvedl ředitel retailového bankovnictví ING Bank Libor Vaníček. 

Starší jsou k partnerům poctivější

Pravděpodobnější se jeví hypotéza, že tajnými finančními úsporami partneři posilují svůj pocit nezávislosti, což platí především pro mladší generaci Evropanů. Podle průzkumu totiž finanční tajnůstkaření v partnerství s věkem klesá a u osob nad 55 let je proti nejmladší generaci na polovičních hodnotách. 

Celkem 17 procent Evropanů přiznalo, že mají tajný bankovní nebo spořicí účet, o kterém jejich partner neví. V Česku se k tajnému účtu přiznala dokonce skoro pětina zadaných respondentů, v Rakousku téměř čtvrtina a v Turecku až 28 procent osob. 

Obdobně jsou na tom Evropané i při nákupech 'na zapřenou'. Pětina z nich si v minulém roce koupila nějakou věc a tento výdaj před partnerem zatajila. V Česku si tajný nákup dopřála dokonce více než čtvrtina (26 procent) dotázaných žijících v partnerském svazku. Větší tajnůstkáři jsou už jen obyvatelé Turecka (27 procent) a Rumunska (31 procent). Na druhém pólu stojí opět Nizozemci, kde v loňském roce před partnerem zatajilo nějaký výdaj jen sedm procent lidí. 

peníze vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Taky já jsem "držela pokladnu".A vždy jsme vyšli ,i si něco užili.Manžel mi kolikrát skládal poklony,jak to umím,a že se on nemusí o nic starat.Tajemství finanční jsme opravdu neměli.A teď v novém partnerství si také nic netajíme.
Alena Tollarová
Že bych to zkusila z toho mého vytřást? Celý život jsem měla přehled a pořád jsem řešila kam se kterou korunou ... a teď v důchodu? Hodila jsem finance za hlavu a jen tak říkám: dej mi kartu, nebo kartu mám já, vem si ji; slyším peníze tam budou až zítra, tak bycha ... ta karta je zázračná, nákupem s ní totiž přibývají penízky na penzijním připojištění.
Jana Šenbergerová
Zajímavé téma k zamyšlení. V manželství jsem měla větší přehled o financích já. Výplaty jsme dali na jednu hromádku, ze které se platily všechny rodinné výdaje. Co zbylo, bylo volně k dispozici tomu, kdo to potřeboval. Když jsem byla nucena založit si účet v bance, kam šel můj plat, tak jsme zřejmě měli každý nějaké peníze, o kterých druhý nevěděl. Teď jsem se dobrovolně vzdala kontroly našich financí, takže moje peněženka většinou zeje prázdnotou, zatímco můj partner bdí nad každou korunou. Vyhovuje mi to. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.