Tragický osud německých
vojáků nedaleko Sněžky
21. 2. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zuzana Pivcová
22.2.2015 08:39
Stali se oběťmi tzv. "kolektivní viny". Z posledních bojů ve Slezsku byly lazaretními vlaky dopravovány denně stovky těžce raněných i do Prahy, a to do tehdejšího Záložního lazaretu I (dnešní ÚVN) a II (nemocnice v Krči). Většina samozřejmě záhy zemřela. Existuje k tomu poměrně rozsáhlá archivní dokumentace.
Zuzana Pivcová
22.2.2015 08:30
Já se hlavně občas snažím poukázat na to, že koncem války byla situace v německé armádě úplně jiná než při počátečním nadšení. Povolán byl už doslova každý, kdo měl ještě ruce a nohy, v domobraně byli starci a odváděny byly nejmladší možné ročníky, tedy až 1929. Ti lidé už nechtěli bojovat, stali se oběťmi
Marcela Zvadová
21.2.2015 19:18
Jezdíme na hory do obce Příchovice.Je to rozhraní Krkonoš a Jizerských hor.Kousek od nás je rozhledna Štěpánka a u ní je symbolický maltézký kříž a náhrobky.Je to na počest německých letců, kteří se ve zdejším kraji narodili.Krásné místo s rozhledem do širokého okolí.
Jan Blahoslav
21.2.2015 14:36
Také jsem o této události nevěděl. Díky za tato retrospektivní okénka.
Alena Vávrová
21.2.2015 13:15
Četla jsem se zájmem, neměla jsem o tom tušení. Hani, díky i za Kvildu. Chvíli jsem tam setrvala. Pěkné stránky. Teď měli veliké štěstí naši letečtí akrobaté v Indii.
Alena Tollarová
21.2.2015 13:08
Souhlasím s panem Horáčkem. Za každým příběhem jsou živí lidé, ať už na té nebo oné straně. U kostelíka sv. Petra a Pavla jsem byla a trosky viděla. Kostelík byl zavřený, stejně jako hřbitůvek. Kostelík jsem si vyfotografovala, trosky letadla bohužel ne. Je dobré znát i takovouto historii.
Hana Rypáčková
21.2.2015 11:03
Se zájmem jsem si to přečetla.Na Šumavě je místo letecké katastrofy a říká se tam U vrtule.Taky dost zajímavé a tady pěkně zpracované:
http://www.sumava.net/kvilda/fr.asp?tab=snet&id=2980&burl=
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA