Meloun

Meloun

19. 6. 2012

Kdo by si pomyslel, že v melounu je zabalená tak významná nutriční výživa? Obvyklá představa je, že meloun je jen voda a cukr, že je sice neškodný, ale nedostatečný pro výživu. Špatně! Meloun má mnohem více výživové hodnoty než běžné kalorické potraviny!

 Je těžké na trhu získat organický (a tudíž nejkvalitnější) meloun. Ale dobrá zpráva je, že běžně komerčně pěstované melouny nepatří mezi 12 nejšpinavějších a nejvíce stříkaných druhů ovoce. Místo toho patří mezi 15 nejvíce čistých ne-organických plodů.

CO MELOUN NABÍZÍ

- má málo kalorií a přitom nasytí

- je vynikajícím zdrojem vitamínu C, hlavního antioxidantu

-je vysokým zdrojem beta-karotenu (ten s vitamínem C podporuje zrak a zabraňuje gluakomu, různým druhům rakoviny a srdečním onemocněním, snižuje příznaky artritidy a minimalizuje astmatické potíže)

-překvapení! Obsahuje vitamin B, zejména B1(thiamin) a B6 (pyridoxin)

Thiamin = udržuje elektrolyty a nervový systém

- Pyridoxin = nezbytný pro enzymatické funkce, které přeměňují potraviny na buněčnou energii

- maso, neboli buničina melounů obsahuje lykopen (tento antioxidant je veleben pro svou schopnost výrazně minimalizovat riziko rakoviny-opakovaně prokázal na lidech schopnost chránit před růstem rakoviny-a to hlavně u rakoviny prostaty, prsu, karcinomu endometria, karcinomu plic a kolorektální rakoviny

 - obsahuje minerály: draslík a hořčík

Draslík: důležitý pro kardiovaskulární zdraví, pro mozek a pomáhá eliminovat ledvinové kameny a zároveň eliminuje zadržování tekutin

Hořčík: je považován za hlavní minerál a je spojen s více než 300 buněčnými metabolickými funkcemi- a velmi často je v naší potravě nedostatečně zastoupen, což má za následek špatný zdravotní stav naší současné populace a příznaky jsou: podrážděnost, napětí, poruchy spánku a svalové křeče, infarkty a jiné závažné onemocnění.

 

Meloun neztrácí tak moc výživové hodnoty ani, když je nakrájený a uloží se do ledničky na rozdíl od většiny jiných produktů. Ale je moudré ho před konzumací včas vytáhnout a nechat ohřát na pokojovou teplotu. To maximalizuje jeho výživovou hodnotu.

 Zdroj: www.naturalnews.com

Autor: Olga Gálová
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?