Chemie v mouce

Chemie v mouce

5. 3. 2015

Zcela nedávno mě zajímalo chemické složení potravy. Potřeboval jsem informace o mouce. Našel jsem si spoustu dostupných informací o pekařské mouce a různé označení. Ovšem opravdu šok přišel ve chvíli, kdy jsem si začal číst chemické složení mouky, kterou dnes v roce 2015 jíme jako běžnou potravinu.

Do mouky jsou přidávány rúzné chemikálie, aby se dobře umlela na hladkou, polohrubou a hrubou. Dále jsou tam jakési chemikálie, aby se mouka nepřipékala na stěny mlecích mlýnů a následně, aby dobře protékala potrubím. Dále jsou do mouky přidávány různé chemikálie, aby bylo dosaženo řádné barvy, tedy požadované bělosti.Pokaždé, když si kupuji chleba a rohlíky a housky, tak se snažím zapomenout na ten koktejl chemických látek, které jsou již v umleté mouce připravené na další pekařské zpracování. Ale chuti mi to tedy nepřidá.

Otázkou zůstává, proč mají malé děti dnes tolik alergiií a proč jsou tak hyperaktivní. Pokud již v této základní surovině je takový chemicky koktejl, co ty malé děti musejí jíst a pít v dalších potravinách. Proč je dnes tolik nemocí typu Parkinsona a Alzheimera. Možná je to způsobené těmi chemickými koktejly, které musíme jíst, chlebem a rohlíky počínaje.

potraviny
Autor: dan kozák
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Po všech informacích, co je v které potravině obsaženo se divím, že jsme ještě naživu. Něco ale jíst musíme. Já jsem omezila téměř veškeré lahůdkové zboží na minimum, nejím salámy a ani sladkosti. I když jsem sama, vařím si denně čerstvé jídlo, jak kdysi vařila moje maminka. Jednoduché a dobré. Jsem v důchodu, času mám dost. proklamované potraviny v televizi vůbec nejím. Nemám ani cukrovku, ani cholesterol, léky užívám minimálně. Je mi 70 let. Ráda se projdu .
Alena Tollarová
Článek mě vyprovokoval k tomu, že jsem vzala do ruky sáček s hladkou moukou a přečetla si údaje pro spotřebitele: Průměrná výživová hodnota ve 100 g výrobku-energetická hodnota 1474 kJ/348 kcal, tuky 1,5 g, z toho nas.mast.kyseliny 0,3 g, sacharidy 70 g, z toho cukry 3 g, vláknina 3 g, bílkoviny 12 g, sůl 0,01 g. Lepek. Tak snad to s těmi chemikáliemi nebude tak hrozné. :)
Jana Šenbergerová
Mouce se už dávno víceméně vyhýbám. Jenže podobné je to i s jinými potravinami. Když se sečtou dohromady všechna povolená množství různých chemických přídavků, denně přesahují všechny normy a farmaceutické firmy jásají.
Hana Rypáčková
Kupuji 2kg za 50Kč ze soukromého mlýna. Ale do vánočního cukroví se nehodí.
Jiří Libánský
Mouka nebělená a bez chemických příměsí v BIO kvalitě také existuje. Ale kupuje ji tak málo lidí, že se prodává jen málokde a jedná se o tak exotickou raritu, že i cena by spíše odpovídala kaviáru, než základní potravní surovině. Trh dodává to, co spotřebitel žádá. A nám pořád ta chemie zase až tak nevadí.
Lidmila Nejedlá
Hlavně, že jsou tisíce poradců, jak se máme stravovat...!

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?