Moje energie: Sluníčko
aneb Reportáž z lavičky

Moje energie: Sluníčko
aneb Reportáž z lavičky

27. 3. 2015

První jarní den 2015. Sedím na lavičce před gymnáziem, nastavuji tvář slunci, pozvolna se nabíjím a fyzicky cítím přeměnu slunečních paprsků v teplo. Pozoruji kolem procházející studenty, profesory i důchodce, mířící do přilehlé školní jídelny. Čikina sedí vedle mě, má přimhouřené oči a kumuluje sluneční energii do čerstvě vykoupané srsti. Na lavičce nesedíme bezúčelně, čekáme na kurýra se zásilkou.

Někdo neznámý mě zdraví, potom druhý, třetí, a najednou si uvědomuji, že možná budím pozornost omladiny svým nepřítomným výrazem a stále ještě zimomřivým choulením do bundy s kapucí lemovanou kožešinou, zatímco oni spěchají na oběd s obnaženými pažemi, jen v přiléhavých značkových tričkách.

S výjimkou pedagogů jsou studenti „čtiví“, a tak si krátím chvíle čekání překladem anglických nápisů,  kterými jsou jejich trička  vyzdobena, ale věty postrádají smysl. Zaměřím pozornost na defilé čísel. Dvě dívky s obrovskou osmašedesátkou na prsou s chichotáním poskakují vedle hezounka s nápisem "I love you" a společně dotančí do jídelny. Příště si vezmu bloček a vsadím nabízená čísla do sportky, kde jsem již několik let s malými přestávkami pouze věrným přispívajícím členem. Co kdyby?

Komunikativní důchodkyně osloví Čikinu, po očku kouká, jak budu reagovat, a když opětuji pozdrav, posadí se vedle nás a vypráví. Nevadí mi její přítomnost ani povídání. Neočekává zpětnou reakci, jenom si tak mluví, chvílemi pohlédne do slunce, na chvíli zmlkne a znovu pokračuje. Přijede kurýr, převezmeme zásilku a posezení končí.

U dveří potkáme naši známou švadlenku. „Už je jaro, zákaznice vylézají na slunce a já nevím samou prací, kam dřív skočit,“ prohlásí spokojeně a její vlasy mají shodnou barvu se srstí čivavy, která se vyhřívá vedle.

Znovu si uvědomuji, že sluneční energie je dar všemu živoucímu a hodlám užívat bezplatný zdroj tepla plnými doušky. Pokud se týká placených zdrojů energie, tak i letos uhájím dodávky od ČEZ před ataky neodbytných zástupců jiných distributorů elektřiny.

Moje energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Magdalena Klosová
Tak krásné a přívětivé jaro,Jano!
Soňa Prachfeldová
Moc hezké paní Jano, také mám hezký den, když vezmu pejska, jdu do krámu pro něco a cestou potkám někoho a prohodí se pár slov a hned je veseleji a když k tomu svítí sluníčko, tak je krásně !
Dana Kolářová
Přeji Vám hodně takových dnů, jako byl ten letošní první jarní den.
Libuše Křapová
Sluníčko mne taky nabíjí, jen co mne na jaře zahřeje, mám plno elánu a chutí něco dělat. Zima mne dusí, zvláště, když je dlouho pod mrakem. Díky za pozitivní a humorné povídání
Jiří Libánský
Napsala jste hezký, příjemně hřejivý článek.
Zuzana Pivcová
Kdybych mohla, dala bych přednost obydlí, vytápěnému solární energií. Díky za hezký reportážně-úvahový příspěvek.
Zdenka Jírová
Z Tvého povídání sluníčko hřálo i přes počítač. Hezky jsi popsala klidnou chvilku plnou pohody a radosti ze života. I na mne má sluníčko blahodárný vliv, když je zataženo, jsem bez energie a bez nálady.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%