Na novém pracovišti jsem se seznámila dívkou o pár let mladší než já a ještě svobodnou. Bydlela u maminky, a tak měla o jídlo postaráno. Vyprávěly jsme si, co kdo má rád a co zajímavého doma jíme. Vzpomněla jsem si na palačinky s jablečnou rozvářkou, které moje rodina zbožňovala.
Miluška, jak se dotyčná dívka jmenovala, nevěděla, co to je. Tak jsem ji pozvala na večeři. Bydlela nedaleko, nebyl to problém. Dostala dvě velké palačinky a nestačila se oblizovat. „ Až zas budeš dělat palačinky, tak se nechám pozvat“, řekla. Potěšilo mne, že jí chutnalo, a tak jsem ji pokaždé, když jsem palačinky dělala, neopomněla pozvat.
Je to docela jednoduchý recept, který vám prozradím.
Palačinky:
Do 1/2 litru mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme špetku soli (nesladíme, připalovaly by se) a vmícháme tolik hladké mouky, abychom získali polotekuté těsto, asi necelý 1/2 kg. Pečeme na teflonové pánvi bez tuku tenkou vrstvu. Jsou rychle hotové, nejsou mastné.
Poznámka: když budete při lití těsta používat stejnou naběračku, budou všechny stejně silné.
Náplň:
Předem oloupeme asi ½kg jablek, zbavíme je jadřinců a podlijeme trochou vody. Vaříme, až se jablka rozvaří a jsou zahuštěná, aby nám nevytekla. Přepasírujeme je přes síto a teprve nyní osladíme, přidáme trochu citronové šťávy, kdo má rád, i špetku skořice. Vychladlou rozvářkou plníme palačinky a navrch zdobíme šlehačkou nebo rozetřeným sladkým tvarohem.
Je to velice osvěžující. Jablečnou rozvářku si můžete připravit na podzim i do zásoby z jablek, která by nepřežila uskladnění. Musíte ji zavařit bez cukru, aby nekvasila ve sklenici. Vydrží i několik let.