Zabít se nemusíte, spadnout ano

Zabít se nemusíte, spadnout ano

20. 5. 2015

V tuzemských domácnostech se úložný prostor skloňuje snad ve všech pádech. Prostě chybí. A tak se vrší skříňky vedle sebe, ale i na sebe. Jenže hledat něco ve výškách může být pěkně nebezpečné.

Můžete si stokrát říci, že máte k dispozici vhodné hliníkové schůdky s protiskluznými pásky a že na nich určitě neuklouznete. Problém tkví v takzvaném syndromu katedrál.

Toto označení mají na svědomí Japonci. Tak dlouho jezdili do Evropy a zuřivě fotili všechny hrady, věže, kostely a katedrály, až si lékaři všimli, že při těchto záběrech „s chutí“ omdlévají. Malí Asiaté zakláněli při focení hlavy, aby měli v hledáčku katedrálu celou – a následoval pád k zemi.

Za všechno může páteř

„S věkem totiž na páteři postupně přibývají výrůstky, které samy o sobě nebolí, ale mohou utlačovat své okolí,“ vysvětluje Helena Prokopová, která učí ergonomii na Mendelově univerzitě v Brně. „Částí krční páteře prochází párový orgán – cévy – zásobující mozek krví. Pokud máte tyto výrůstky na páteři, a ve vyšším věku jimi trpí skoro každý, a zakloníte hlavu nahoru třeba při věšení záclon nebo hledání věcí v horních skříňkách, stlačí vám výrůstky cévy. Může tak dojít k chvilkovému odkrvení mozku nebo dokonce mdlobě a pádu.“

Najít vhodnou variantu

Kuchyňské skříňky až ke stropu nebo vestavné skříně v ložnici se tak mohou proměnit v nebezpečnou past. První rada? Především se zbavit všechno nepotřebného, což bývá někdy problém, jsme prostě od přírody „sběrači“.

Zadruhé nedávat do horních skříněk nic, co pravidelně potřebujete. Vyndat krabice s vánočními ozdobami nebo formu na velikonočního beránka vám klidně může pomoci syn nebo dcera, když se zastaví na návštěvu. Vhodným typem spodních kuchyňských skříněk s plnovýsuvy získáte tolik místa na ukládání, že se možná vysokým skříňkám budete moci zcela vyhnout.

U skříní lze zase využít sklopné šatní tyče, takzvané pantografy. Pokud pak bude nejhůř a vy budete muset „nahoru“, mějte po ruce alespoň výše zmíněné kvalitní schůdky, nikdy nezkoušejte stoupat na různá štokrlátka a židle, na nichž snadno ztratíte „balanc“.

bydlení
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Já už musím "poslouchat"- zejm. několik posledních let - svého, nyní 20.letého vnuka, který mi rázně přikázal: "Babi, ne abys lezla na židli apod.! Ve výšce máš stejně to, co potřebuješ jen několikrát/rok = tak mi určitě stihneš poslat SMS! a já ti věci najdu/sundám. Nikam tedy nelez - při tvé "šikovnosti" bys mohla nešťastně spadnout!!
Alena Tollarová
Já se svými 160 cm nedosáhnu skoro nikam. Má to ale i jisté výhody, nerozčiluju se nad věcmi, které jsou a nemají být v místě, kam nevidím. To jen když za nějakým účelem vystoupám na lehké hliníkové schůdky, občas žasnu a pak z té majestátné výšky hromuji :-)))
Alena Vávrová
No vida ho, syndroma! A já proč se na těch štaflích při pucování pětiramenného lustru po panímámě kymácím jako námořník na stěžni, ač na závrať z výšky netrpím.
Hana Rypáčková
Hlavně nemám záclony,jen žaluzie- to je veliká úleva.
Jaroslava Handlová
Schůdky jsem dostala jako dárek k nějakému jubileu. Mohu potvrdit, že je to výborná věc. Nedovedu už si představit, že bych se bez nich obešla. Kdysi jsem omdlévala i na rovině, aniž bych tušila, že možná trpím "syndromem katedrál"?

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 9. týden

Sledovali jste také Mistrovství světa v biatlonu? Pokud ano, tak určitě budete znát odpovědi na kvízové otázky, které se tento týden budou týkat právě biatlonu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jakou největší výhodu má podle Vás zasílání důchodu na bankovní účet?

Ušetřené finance

21%

Bezpečnost

21%

Pohodlí

19%

Ušetřený čas

20%

Žádnou, důchod si vyzvedávám osobně a neplánuji to měnit

20%