Jak správně grilovat?
Tak to vidí Pohlreich

Jak správně grilovat?
Tak to vidí Pohlreich

24. 5. 2015

Nedávat maso na gril přímo z ledničky, protože má mít pokojovou teplotu, na grilu ho obracet pouze kleštěmi a nepíchat do něj vidličkou, aby nevytekla z něho všechna šťáva. To jsou některé z rad, které ve své nové knize Grilování uvádí známý kuchař Zdeněk Pohlreich. Za největší nešvar však považuje, že se jídla připravuje najednou zbytečně moc. Proto radí připravovat jen jeden druh masa a nebát se ani mletého. 

„Je to takový princip jakéhosi zájezdu s cestovkou, kdy se na rošt dají čtyři různé věci – a ono to pak všechno chutná stejně. Navíc druhý den, jak je to očouzené od uhlí, už to není konzumovatelné vůbec a nikomu to nechutná,“ řekl Pohlreich. 

K diskusím, zda před grilováním maso solit či ne, podotkl, že on pokrmy před úpravou solí. „Vydržel jsem to celý život, teď už to měnit nebudu,“ dodal s tím, že nic se nemá ovšem přehánět. 

Platí to i při použití citronu u ryb. Ale s mírou. „Jestliže rybí maso neleží v citronu dlouho, rozhodně doporučuji. Jinak ta kyselost jemné rybí maso 'uvaří' předem,“ podotkl šéfkuchař.

Samozřejmostí by podle něho mělo být nepíchat do grilovaného masa vidličkou, ale obracet je kleštěmi – jinak všechna šťáva vyteče. Maso na grilování má mít "pokojovou teplotu", tedy nemělo by se dávat na rozpálený rošt vzápětí po vyndání z ledničky. A opečené steaky je nutno nechat chvíli odležet. 

V nové knize Grilování kromě stovky osvědčených receptů, doplněných a upravených, čtenáři najdou také 40 úplně nových jídel. „Možná lidi ani netuší, co všechno se dá na grilu připravit – je tu zkrátka 100 + 40 důvodů, proč se pustit do grilování a použít prakticky vše včetně ryb, mořských plodů, zeleniny i ovoce,“ dodal Pohlreich. 

grilování
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Na venkovní grilování mne občas pozve rodina dcery - jsou mlsní, tak vždy nějakou mňamku připraví. Já už 4. rokem mám kuchyňs. grill: Trvale na lince - v provozu téměř denně - šetří energii jako indukce. A nejen, že peče maso, ale upeče i šunkofleky, žemlovku, koláč, pizzu atd. (v pohodě využívám Fofr těsto i těsto lité). Přikoupila jsem si vhodné=hlubší alobal. nádobky - ohřeji si polévku, omáčku. Vánoč. cukroví sice přiveze šikovná vnučka (peče od 12 let!), ale i vlastní tvorbu grill zvládl. Výborný pomocník a nezabere moc místa!
Elena Valeriánová
Jo v televizi se jim to vaří, jen vždy přemýšlím jestli je to skutečně i jedlé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?