Ochutnali jste někdy artyčok?

Ochutnali jste někdy artyčok?

12. 6. 2015

Ochutnali jste někdy artyčok? Znáte ho? Artyčok je vlastně bodlák. Mně ho poprvé uvařil a naservíroval manžel tady na ostrově Hvar. Jednou, když se vracel smutný z nočního rybolovu s prázdnou, i to se stane, natrhal po cestě pár artyčoků. A tak jsme k obědu místo ryb baštili bodláky.

Artyčoky rostou planě, nebo se pěstují. A jak vlastně artyčok chutná? Řekla bych, že je to něco lahodného mezi bramborem, kukuřicí, tuňákem a zakysanou smetanou..:)  Je to delikatesa, které byste se bez ostatních příloh určitě nenajedli. Srdíčko artyčoku je velikosti ping pongového míčku. Artyčok je potřeba před každým vařením připravit – očistit a také předvařit. Syrový se prakticky nepoužívá. Cílem je dostat se k měkkému srdíčku. Malé plody, pověstné blahodárnými vlivy na lidský organismus, zejména na trávení, je možné jíst celé, včetně "okvětních" lístků a stopky.

Někdo srdíčko před vařením u větších syrových plodů okrajuje – to znamená, že odřezává tuhé listy. Ale je to škoda. Protože i po uvaření celého velkého plodu se artyčok rozvíjí jako růže a ožužlávají se spodní části listů – tam je stejná dobrota, jako je v srdíčku. Je jí tam ale jen malinko. Na fotografiích uvidíte, jak již uvařený artyčok rozvíjím na talíři. Artyčoky tedy celé povaříme v osolené vodě s pár stroužky česneku, tymiánem, plátky citronu a kapkou olivového oleje.

Římský spisovatel Plinius tvrdil, že artyčok je jediná zelenina na světě, které po jídle zbyde víc, než jí bylo na začátku.

My se vlastně jaksi „prožužláváme" až k srdci artyčoku.

Srdíčka jsou po uvaření připravena k použití. Mohou se jíst jen tak politá trochou olivového oleje. Mohou se restovat na oleji s trochou šalotky, česneku a kořenové zeleniny, podlévat drůbežím vývarem a dochucovat bylinkami. Dalším možnostem se meze nekladou.

Já jsem připravila artyčoky s boby, rajčaty, baklažány, cuketou, česnekem, solí a kayenským pepřem. Dochutila čerstvou bazalkou, tymiánem a rozmarýnem. Zalila olivovým olejem. Ty bílé kostičky je nakrájený Šmakoun. Šmakoun je bílkovinová hmota vyrobená z čistých vaječných bílků. Jedná se o český výrobek, který jsem si dovezla z Prahy. Ale o Šmakounovi třeba až příště.

Nyní vám přeji dobrou chuť k artyčokům!

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
VANDA Blaškovič
Maruško, dík za reakci! Papa
Marie Bartošová
Nikdy jsem artyčok nejedla, ale po přečtení článku s pěknými ilustračními fotkami bych si ho dala hned! Díky za inspiraci, Vando.
VANDA Blaškovič
Děvčata, tak díky Áje a otázce dne jsem sem zavítala na vlastní stránku z rohu 2015!!! Snad se vám bude artyčok líbit, i když zrovna nyní neochutnáte....ale znáte to, co není nyní, může......ahoj!
Hana Rypáčková
No Vando, nikdy jsem růžičky neožužlávala a určitě to zkusím.V zahradě ovšem zabere moc místa ....Jsem najedená, ale mňam..
Olga Štolbová
Vandí, ještě jsem neochutnala, ale už teď mám plnou pusu slin, tak barvitě jsi to vylíčila.
Elena Valeriánová
To jsou lákavé pozvánky, jedna za druhou. Artyčok jsem zatím neochutnala, ale klidně bych si smlsla. Krásný den, Vando.
Jitka Chodorová
Velmi pěkná prezentace zeleniny, u nás ne často vařené,Vando díky za nápad a krásné fotky.
Soňa Prachfeldová
Když jsou dobře připravené tak jsou dopbré, jednou jsem si dala v restauraci a nechutnalo mi. Tvůj popiis Vando zní lákavě a chutně.
Lubomír Müller
Nezbývá, než přijet na jih a dát se do ochutnávání. Napsané lákavě a voňavě.
Libuše Křapová
Ahoj, Vando. Artyčoky pěstuju také. Každý rok mám v našem podnebí jen pár kousků, o to víc je mám ráda. Jen je uvařím v osolené a okyselené vodě a pak jednotlivé lístky namáčím v ochucené majonéze. Kdysi jsem si i tu majonézu dělala sama, to teprve byla dobrota. Mňam. A kolik je pak odpadu do kompostu, i ten dostane své... :-))))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 46. týden

Co se děje na podzim v přírodě? Tak právě o tom je vědomostní kvíz tohoto týdne. Kolik tentokrát získáte bodů?