V neděli jsem měla původně v úmyslu zúčastnit se Řecko-kyperského dne v Chuchli, pořádaného cestovní kanceláří VTT u příležitosti 25. výročí jejího založení u nás. Nakonec, po zvážení všech pro a proti, jsme se se sestrou vydaly raději do Letňan, kde se na letišti poblíže Výstaviště PVA konal VIII. Den s policií, na nějž ve večerních hodinách navazoval ještě hudební festival Police for People s hvězdou večera Františkem Nedvědem.
Přiznám se, že mě práce policie zajímá. V rozhodnutí zhlédnout Den s policií mě utvrdil i nedávný článek Olinky Š. o její účasti na semináři pro seniory, pořádaném policií. Pokud bych měla vyjmenovat, co všechno k policii patří, asi bych si na řadu odvětví činnosti naráz nevzpomněla.V Letňanech jsem však měla všechno pěkně na jednom místě.
Den pořádalo Policejní prezidium, Policie ČR a Městská policie Hlavního města Prahy. Podobné dny pro veřejnost se konají už od roku 2008 a je o ně velký zájem. Smyslem této akce je nejen seznámit veřejnost s náročnou prací policie, ale hlavně v ní i probudit k policii kladný vztah. Vždyť s policií se nemusíme setkávat jen v negativních případech, tedy při porušení zákona. Je řada situací, kdy se občan bez ní opravdu neobejde a dobrovolně se na ni obrací.
Na části plochy letiště byla rozmístěna výstava techniky a prezentační stánky zúčastněných složek , tedy kromě samotné policie i Celního úřadu, Hasičského záchranného sboru, Zdravotní záchranné služby, Vězeňské služby, Aktivní zálohy Armády ČR, Vojenské policie a dalších.
Kromě výstavy probíhal od samotného oficiálního zahájení i nepřetržitý program. Protože jsme se nezdržely po celou dobu, měly jsme možnost zhlédnout alespoň ukázky z činnosti jízdní policie, jako je zadržování pachatele nebo vytlačování davu fanoušků. Poté následoval koňský fotbal mezi Policií ČR a Městskou policií. Zajímavé byly i ukázky zákroků cizinecké policie. Později odpoledne mělo být provedeno i slaňování z vrtulníku a seskok s padákem, poskytnutí první pomoci a další, to už jsme ale byly dávno pryč.
Pro mě asi nejzajímavější expozice měly Odchytová služba se zvířecím útulkem, kde byli k vidění i exotičtí hadi a želvy, Vězeňská služba s ukázkami nepovolených předmětů odebraných vězňům nebo s uniformou a zbraněmi strážných i se speciálním autobusem pro vězně, Celní správa s výstavou zabavených pašovaných předmětů, minulost mi připomněla dnes již historická modrá a oranžová vozidla Veřejné bezpečnosti.
Velká pozornost byla samozřejmě věnována dětem. Ty si mohly vyzkoušet střelbu na cíl, jízdu na motokárách, stavbu protipovodňových zátarasů, simulátory nárazu vozidla v určité rychlosti nebo nárazu s následnou rotací automobilu. Další děti se bavily na skluzavkách a lezeckých stěnách, u informačních stánků pak dostaly celou řadu malých pozorností - pexeso, omalovánky, cukrovinky, nejrůznější suvenýry.
Akce byla rovněž zaměřena na podporu dárcovství kostní dřeně a na získání nových klientů Zdravotní pojišťovny MV. A samozřejmě sama o sobě znamenala nábor do řad policie. Myslím, že předváděná práce policejních složek k tomu dobrým způsobem přispěla.
Dobrovolně strávený den s policií
9. 6. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lidmila Nejedlá
9.6.2015 18:29
Zuzko díky. Práce policistů není lehká a je dobře, že se takto prezentují. Už jejich výcvik je náročný, a bohužel si ne veškerá veřejnost uvědomuje, jak je potřebujeme.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 44. týden
V úterý 5. listopadu proběhnou ve Spojených státech amerických prezidentské volby. Tématem kvízu tohoto týdne budou nejen američtí prezidenti, ale i zajímavosti z USA.
AKTUÁLNÍ ANKETA
Necháváte se před sezónou chřipek a covidu očkovat?
Ano, mám očkování proti chřipce i covidu
Ano, nechávám se očkovat proti chřipce, proti covidu už ne
Ano, nechávám se očkovat proti covidu, proti chřipce ne
Nechával(a) jsem se očkovat, ale už to nedělám, nepomáhá to
Ne, neočkuji se ani proti chřipce, ani proti covidu