Kouzlo časů minulých: To bejvávaly na koleji časy
Ilustrační foto: pinterest.com

Kouzlo časů minulých: To bejvávaly na koleji časy

13. 9. 2020

I dnes bych byl na koleji alespoň týden a užil si všeho, co jsme si tenkrát užívali. A vůbec by mně nevadilo, že veškerý komfort by se skládal ze stolu, dvou židlí, železné postele s vrzající matrací, skříňkou ve stěně.

Můj příběh
Hodnocení:
(4.9 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Část vysokoškolské koleje VŠB na Hladnově v Ostravě okupovaly/i absolventi PF. To bylo pro můj další život osudným ... :-) Díky, že jste mi to připomněl, i když já tam zažívala zcela jiné radovánky.
Jaroslav Kolín
Z jakéhosi důvodu se tu ocitl můj příspěvek dvakrát. Tak ten jeden přeskočte. :-D
Jaroslav Kolín
Ano, i já vzpomínám na svůj kolejní život s láskou. V letech 1964 - 1969 jsem bydlel na koleji 5. května ve Slavíkově ulici na Vinohradech. Kolej byla strategicky položená, protože některé posluchárny jsme měli na Karlově, na vojnu jsme chodili na Malostranské náměstí a naše katedra sídlila v Thámově ulici v Karlíně. Ač jsme měli tramvajenky, k dobrému tónu patřilo chodit do školy pěšky. V případě Karlína to bylo trošku složité, protože jsme chodili žižkovským tunelem, na jehož konci bylo z každé strany po jedné hospodě. Říkali jsme jim Skylla a Charybda, protože jednou nás cestou polapila ta, jindy ona a na školu tak nějak nějak nedošlo. Jest až s podivem, že jsme dostudovali a stali se "dosaženci" - na diplomu jsme měli napsáno "dosáhl vysokoškolského vzdělání v oboru..." Malý dotaz pro pamětníky: Pamatujete si ještě, co znamenalo chodit do menzy "na hyenu" a jaký objem měla koule piva?
Jaroslav Kolín
Ano, i já vzpomínám na svůj kolejní život s láskou. V letech 1964 - 1969 jsem bydlel na koleji 5. května ve Slavíkově ulici na Vinohradech. Kolej byla strategicky položená, protože některé posluchárny jsme měli na Karlově, na vojnu jsme chodili na Malostranské náměstí a naše katedra sídlila v Thámově ulici v Karlíně. Ač jsme měli tramvajenky, k dobrému tónu patřilo chodit do školy pěšky. V případě Karlína to bylo trošku složité, protože jsme chodili žižkovským tunelem, na jehož konci bylo z každé strany po jedné hospodě. Říkali jsme jim Skylla a Charybda, protože jednou nás cestou polapila ta, jindy ona a na školu tak nějak nějak nedošlo. Jest až s podivem, že jsme dostudovali a stali se "dosaženci" - na diplomu jsme měli napsáno "dosáhl vysokoškolského vzdělání v oboru..." Malý dotaz pro pamětníky: Pamatujete si ještě, co znamenalo chodit do menzy "na hyenu" a jaký objem měla koule piva?
Hana Řezáčová
Už dlouho jsem se při čtení tolik nenasmála, jako teď u vašeho vzpomínání ... Díky!
Jan Zelenka
Tohle je parádní vzpomínka. Jako by jste psal o mém pobytu na malesické koleji. Žil jsem tam počátkem šedesátých let. Díky za nádhernou vzpomínku.
Vladka Steinová
Já prožila studentská léta na koleji Větrník-sever na Petřinách a mám na ty doby ty nejkrásnějíš vzpomínky.I když do toho zasáhly události 70 let, a nejhorší tragický okamžik- pohřeb J.Palacha v r. 1969. Ale byly i nekonečné diskuse v kuchyni, na pokojích, krásné oslavy zkoušek v hospodě U Holečka,. etc. Ta písnička MichalaProkopa to vystihuje zcela přesně a krásnějších 5 let jsem pak už nikdy nepoznala a neprožila.
Hana Rypáčková
Zrovna včera jsme sledovali pořad v TV- to jsou milé vzpomínky, ani to už není pravda..Co všechno člověku nevytane na mysli.
Zuzana Pivcová
Také souhlasím. Jen škoda, že se mi do toho vloudil konec Pražského jara, stávky a nástup normalizace. Jako studenti jsme to hodně prožívali, já rozhodně, a stálo mě to nervy a spánek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

20%