Můj tip na výlet: Po stopách 
pomníků bitvy u Chlumce 1813

Můj tip na výlet: Po stopách
pomníků bitvy u Chlumce 1813

7. 8. 2015
cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Aleno, to je důkladná dokumentace a originální - hezké fotečky .
Zdenka Jírová
Jsem z Teplic a podobný výlet jsem před pár lety absolvovala . U většiny pomníků jsem byla. Ještě bych dodala pověst o tom, že autor lvů, kteří mají špatně dané tlapy, spáchal prý pro ostudu, sebevraždu. Není to asi potvrzeno, ale ti lvi mají opravdu tlapy špatně.
Alena Tollarová
A to si představte, že tato bitva není jedinou, která se u Chlumce odehrála! Když se vrátíme o mnoho let nazpět až do 12. století, můžeme si zkusit představit dobu, ve které se odehrávaly boje o české knížectví mezi Soběslavem I. a Lotharem III. Ty totiž vyvrcholily právě v bitvě u Chlumce 18. února 1126 porážkou německého vojska. A teď musím zmínit Říp, neboť kostelík, už tehdy stojící na jeho vrcholu dal Soběslav I. opravit právě na počest vítězství v této bitvě a zasvětil ho sv. Vojtěchu. Jiná káva už je, že realisticky smýšlející Soběslav I. se rozhodl s Lotharem III. nikoli bojovat, ale spojit a z tohoto spojenectví těžit ve své zahraniční politice. O žádném pomníku na paměť této bitvy však nevím.
Jana Šenbergerová
Tak to je dílo! Skvělý nápad nechat se vyfotit u pomníku ve Varvažově. Nenapadlo by mě, že je to až takový kolos. Zato mě napadá, proč pořád dělají lidé všechno pro to, aby někde pomníků padlých přibývalo. Vždycky jsem si myslela, že jsou nejen památeční, ale hlavně varovné, a ono ani náhodou. Škoda každého zmařeného života.
Lidmila Nejedlá
A vím o něčem, co jsem netušila. Díky Álo.
Alena Tollarová
Děkuji všem, kteří přidali pár slov. Takových zajímavých a skoro neznámých míst je u nás habaděj. Před dvěma lety při výročí asi opravdu bylo kolem pomníků živo, však i teď je vidět, že jsou udržovány a zdobeny. Dvacet tisíc padlých je těžko představitelná skutečnost. Vando, jak to myslíš, že nikam nepolezeš? tak to snad ne! polezeš a basta
Eva Balúchová
Alčo,máš krásně napsaný článek.Obdivuji nejen tebe,ale i manžela,který to s tebou určitě objíždí.Takže tobě díky za informace a jemu za doprovod.
VANDA Blaškovič
Aleno, až nebude takové vedro, třeba na podzim a klidně i v zimě si tuto trasu dám. Možná i s Tebou? A slibuji, že nikam nepolezu...:))
Jiřina Benešová
Díky za zveřejnění fotografií památníků. Ač bydlím poměrně nedaleko od Teplic, viděla jsem jenom jeden, ten ruský u Přestanova. Před dvěma roky, u příležitosti dvoustého výročí bitvy vycházel v našich regionálních novinách seriál článků o bitvě a dějích kolem. Psali tam například, že Napoleon pevně věřil ve vítězství nad rakouskou armádou. Měl už plán, králem Čech měl být generál Vandam. Teď nevím, bylo-li dobře, že vyhrála rakouská armáda a nebo by nám lépe pod Francouzi? To jsou ta věčná kdyby. Jak nad tím přemýšlím, nedá mě to a zveřejním alespoň jeden článek o ruském generálovi Obermannovi. Snad vás zaujme.
Květoslava HOUDKOVÁ
Článek jsem si přečetla - ale takové -obdobné výlety si určitě odpustím - napsané informace od Alenky mi stačí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

19%