Panenský olivový olej: přírodní lék na cukrovku

Panenský olivový olej: přírodní lék na cukrovku

9. 8. 2015

Extra panenský olivový olej je podle italských vědců přírodním lékem na cukrovku. Studie římské univerzity La Sapienza prokázala, že toto "tekuté zlato" snižuje koncentraci glukózy v krvi (glykémie) a naopak zvyšuje koncentraci inzulínu v krvi (inzulinémie) u zdravých osob.

Studie zveřejněná v časopise Nutrition & Diabetes ukázala, jaké účinky má extra panenský olivový olej (italští vědci použili olej pocházející z provincie Viterbo) v prevenci a léčbě této choroby. Jedna desetigramová dávka extra panenského olivového oleje denně se chová jako ústně podávané antidiabetikum a má podobné mechanismy jako léky nové generace, jako jsou inkretiny, přírodní hormony produkované ve střevech, které snižují koncentraci glukózy v krvi. Extra panenský olivový olej zvyšuje množství inkretinů v krvi.

Výsledky výzkumu ukázaly, že "tekuté zlato" snižuje glykémii a zvyšuje inzulinémii u zdravých pacientů, a tím otevírá zajímavé perspektivy využití u pacientů s cukrovkou, u nichž může být glykémie po jídle značně vysoká a potenciálně nebezpečná pro srdeční a oběhový systém. Dosud publikované studie na toto téma nikdy neozřejmily mechanismus působení oleje na metabolismus glukózy, uvedl podle italského deníku La Repubblica koordinátor studie Francesco Violi.

Vědci sledovali na Poliklinice Umberta I. univerzity La Sapienza glykemický a lipidický profil 25 zdravých osob, jimž podávali dávku deseti gramů olivového oleje v typicky středomořském jídle. V první části výzkumu podávali sledovaným osobám pokrmy, v nichž "tekuté zlato" nebylo přítomno, ve druhé části jim naopak předkládali jídla s extra panenským olivovým olejem. Glykemický a lipidický profil analyzovali před jídlem a dvě hodiny po jídle.

Výsledky jejich bádání ukázaly, že dvě hodiny po jídle osoby, jimž byl olivový olej podáván, měly výrazně nižší hodnoty glykémie a vyšší hodnoty inzulinémie. Navíc u nich bylo zjištěno výrazné zvýšení inkretinu a výrazné snížení sérového cholesterolu. I ve srovnání se slunečnicovým olejem zlepšovala středomořská strava s olivovým olejem stav glykémie a cholesterolu po jídle.

"Následně byly uskutečněny pokusy na skupině diabetiků a již první výsledky jsou povzbudivé," konstatovali vědci. "Ve třetí fázi studie bude zdokonalena terapie s použitím extra panenského olivového oleje, která bude moci pacientům s cukrovkou nabídnout zcela přírodní alternativu bez vedlejších účinků," zdůraznili.

"Získané údaje jsou užitečné k tomu, abychom pochopili mechanismus, jak olivový olej pomáhá předcházet cukrovce," vysvětlil Francesco Violi. Redukce glykémie a cholesterolu po jídle otevírá nové cesty pro využití tohoto oleje v dietě s cílem předcházet kardiovaskulárním komplikacím plynoucím z aterosklerózy. "Nedávné studie ukázaly, že zvýšení hladiny glukózy a cholesterolu po jídle je potenciálně nebezpečné u pacientů s rizikem aterosklerotických komplikací. Snížení této hladiny by přineslo celkový prospěch," řekl Violi.

 

zdraví
Autor: Redakce i60
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Patrik Poula
Olivový olej je úžasný. Manželka ho objednává z https://www.fabioshop.cz/oleje , protože ji to vyjde lépe, než ho koupit v obchodě. Nakoupí jich pokaždé víc, takže pak máme plnou skříňku olejů, ale bez nich to nejde. Obzvlášť, když něco smaží, tak olej mizí. Já olivový olej používám, když dělám salát. Jestli na něm manželka i vaří, to nevím.
Zuzana Pivcová
Panenský olivový olej uznávám a žádný jiný nepoužívám, i když i mezi nimi je značný rozdíl.
Jarmila Komberec Jakubcová
Při své návštěvě italské Apúlie jsme byly pozváni do jedné z místních lisoven extra panenského olivového oleje .Z Apúlie pochází polovina všeho italského oleje a nejkvalitnější má agaranci D.O.P,. která zaručuje certifikaci původu a kvality.Nejlepší olej je Il Rorone a Toninni.Bývá nazelenalé barvy a prodává se v průhledných lahvích.Sama jsem si přivezla od každé značky jednu malou lahev.Ceny jsou asi na stejné úrovni jako u nás.
Květoslava HOUDKOVÁ
Zřejmě je možno věřit v léčivé působení extra panenského olivového oleje (i když u mne by asi nejdřív způsobil zvýšení rychlosti abych "doběhla"). Ale na tom obrázku vidím jednu závadu: Extra panenský olivový olej má být VŽDY VE TMAVÉ LÁHVI (dle testů) - světlo mu škodí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.