Rozhledna na Kotli

Rozhledna na Kotli

14. 9. 2015
Nedaleko Plzně jsou Rokycany, město v členité krajině. Vrch Žďár je nejvyšší, leží na východě města, nalézají se zde zbytky pravěkého hradiště a je opředen řadou pověstí. Z jihozápadní strany chrání město Čilina, na severozápadě svítí Vršíček s kaplí Navštívení panny Marie. Je to barokní poutní místo. Tři kilometry jižně od města je vrch Kotel. V loňském roce zde byla postavena nová rozhledna.
Z Rokycan k ní vede modrá značka. Zkrátit si ji můžeme ze silnice na Veselou, v sedle pod Kotlem. Je zde malé parkoviště a pozvolným stoupáním kolem studánky se dostaneme pohodlně k rozhledně. Jinou cestou nás modrá dovede zpět do města. Zdejší turisté a ti znalí zkratek využijí na rozcestí levé neznačené cesty a odbočkou vpravo po úzké pěšině přímým stoupáním dosáhnou vrcholu rychleji. Kdysi zde už stála dřevěná rozhledna.

Ta nová je z ocelové konstrukce, vysoká 28 metrů. Vyhlídková plošina je o 3 metry níže ve výšce 600 m nad mořem, protože Kotel má 575 m. Vystoupáme po točitém schodišti, které chrání ocelové skruže složené ze čtyř částí. Jedna již musela být vyměněna za necelý měsíc po otevření rozhledny. K ukončení života využil rozhlednu jeden muž z okolí...

Výhledy jsou nádherné na všechny světové strany, jen Plzeň je ukryta v údolí Berounky. Ale vesnice v okolí jsou jako na dlani a dokonce Šumavské vrcholy za dobrého počasí dohledáme. Také Klínovec, Třemšín a rozsáhlé kopcovité Brdy. Dominantou je ovšem hrad Radyně. K orientaci slouží informační tabule s popisem osad a vrcholů. Po sestupu si můžeme prohlédnout malé geologické muzeum pod rozhlednou a seznámit se se zdejšími horninami. Jsou červeně zbarvené přítomností železa.

cestování naše tipy výlet
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Krásné rozhledy z rozhledny, ráda jsem se podívala. Děkuji za zprostředkování.
VANDA Blaškovič
Hanko, mně dřevění nohy při pohledu na to dírkaté schodiště pod nohama. .. Zažila jsem to na skokanském můstku v Krkonoších a vícekrát již nechci. Ovšem to video máš jako vždy parádní. Jsi šikulka!
Jaroslava Handlová
Také jsem propadla kouzlu rozhleden. Tu na Kotli jsem ještě nezdolala - tak je to další dobrý tip. Zdá se, že jste si na výlet objednali výborně proměnlivou oblohu - je to povedené, včetně prezentace.
Eva Mužíková
Hani, na Tvé prezentace se vždy ráda i několikrát podívám, umíš. Fotka Čiliny se slunečními paprsky je nádherná.
Alena Vávrová
Moc pěkné pokoukáníčko! Rozhledy a rozhledny miluju, i když teď mám většinou problémy s koleny na cestě dolů - záleží i na parametrech schodů ;-). Závratí však netrpím.
Jana Šenbergerová
Rozhledny a rozhledy z nich jsem vždycky měla ráda. Díky za slovní i obrazové "rozhlédnutí" po mně málo známé krajině.
Zuzana Pivcová
Klasická, a přesto zase jiná Hanka. Na takhle hezké vycházce bych snad vlezla i do Kotle. Ocelové konstrukce a pohled dolů pod sebe mi sice určitou dobu působily poněkud slabé nohy v kolenou, ale v poslední době jsem to kupodivu dost odbourala.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%