FOTO: Pixabay
Víte, čemu se říká indiánský čas?
17. 4. 2021Zvykli jsme si vnímat čas jako něco zcela jasně a srozumitelně počitatelného, neměnného, konstantního a stabilního. Údaj 3:20 jsou prostě tři hodiny a dvacet minut po půlnoci, naprosto přesně definovaný okamžik v noční době a také místo na časové ose a přesné místo v proudu událostí a dějů.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Libor Farský
22.9.2015 17:40
Nikdy nepřestanu žasnout nad relativitou času. Z pohledu vědeckého i osobního pocitového.
Jarmila Komberec Jakubcová
22.9.2015 17:08
Mému srdci je také bližší Kairos, při své návštěvě v Keni u kmenu Masajů jsem pochopila, že se neřídí naším časem protože nám říkali "my máme čas a vy hodinky".Jejich hodinkami je slunce na obloze.V naší Evropě ale říkáme "čas je drahý".Já mám pořád pocit, že utíká moc rychle a nestíhám.
Naděžda Špásová
22.9.2015 15:45
Je to asi dobře napsané, ale vzhledem k tomu, že vnímám čas tak jak běží, je to, já nevím, moc akademické? Každý máme svůj vyměřený čas, nad kterým moc nemudrujeme. Všichni si stěžujeme, že ho máme málo a rozlišovat jej ještě na dva různé časy by bylo nad naše síly. Nad moje určitě. A opravdu žádného boha času rozhodně neuctívám. Zrovna teď sedím u kávy s nohama na taburetce a dívám se na plato s houbami, které budu za chvíli čistit. Venku se schyluje k dešti, ale mě je dobře. Vlastně teď bych mohla uctít Kairose, boha okamžiku, jestli jsem to dobře pochopila.
Zuzana Pivcová
22.9.2015 12:46
I když se na toto téma moc nebavíme, tak přece jen něco už od Tebe vím, ale i tak jsem si s čtením příspěvku dala dost práci. Mně osobně by víc vyhovoval indiánský čas Kairos, tedy dělat vše, když cítím potřebu, chuť, když se na to fyzicky a duševně cítím. Ale celoživotní zaměstnání ve státní správě mě předurčilo k tomu, řídit se časem, daným hodinami, a zvláště ve školství to bylo od zvonění do zvonění, což je dost stresující. Dnešní vyspělá západní civilizace je už jednoznačně naprogramovaná podle Chronose. Nemám na mysli jednotlivce, ale společnost, stát, jeho ekonomiku, dopravu, zkrátka vše, co musí fungovat řízeně, aby nevznikl kolaps. Jako lidský jedinec si ale už ve svém věku nepřipadám jako štvaná časem, a proto se cítím daleko lépe. No, a co se týče multidimenziálního času, jsem zvědavá na polemiku. Já sama bych na toto téma potřebovala zvláštní přednášku, i když neříkám, že je to nesmysl. Jano Š., těším se na Tvůj postoj. A Tobě, Jiří, děkuji za příspěvek.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA