Vladimír Slavínský:
průkopník českého filmu

Vladimír Slavínský:
průkopník českého filmu

26. 9. 2015

Většina z padesátky jeho filmů byly nenáročné sentimentální komedie a melodramata z růžové knihovny. Přesto, nebo možná právě proto, patřil režisér a scenárista Vladimír Slavínský, který se narodil před 125 lety, 26. září 1890, ve 30. letech k nejúspěšnějším ve svém oboru.

Začínal s němým filmem, v němž i sám hrál, a po první světové válce spoluzaložil vlastní filmovou společnost. Bývá také označován za průkopníka tuzemské kinematografie.

Slavínský se narodil jako Otakar Vladimír Pitrman v Dolních Štěpanicích (dnes část obce Benecko) v Krkonoších. V 17 letech odešel z domova ke kočovné herecké společnosti a rovněž se vyučil typografem. V roce 1912 napsal pro němý film své dva první filmové scénáře a po válce založil s Aloisem Jalovcem firmu Pojafilm.

První zvukový film natočil Slavínský v roce 1932. K jeho známým snímkům patří Okénko (podle námětu Olgy Scheinpflugové), Tři muži ve sněhu, Přítelkyně pana ministra, Nebe a dudy, Muži nestárnou či Poslední mohykán, v němž si zahrála i operní pěvkyně Soňa Červená.

Většinu filmů natočil Slavínský ve 30. a 40. letech, po druhé světové válce už tematicky nazapadl do budovatelských filmů, takže zájem o jeho tvorbu prakticky skončil. To bohužel přispělo k jeho předčasnému úmrtí - zemřel 16. srpna 1949 v Praze ve věku nedožitých 59 let.

film režiséři
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Také mám jeho filmy ráda, a to z mnoha důvodů. :-)
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám ráda filmy pana Slavínského pro jejich atmosféru první republiky. Moc se mi líbí ve filmech snímky ze staré Prahy a herci se v nich nevraždí a neperou (nebo jen málo) .
Vladka Steinová
Pan Slavínský obohatil naši kinematografii. Jeho filmy jsou kvalitní a je jedno, zda je děj naivní. Zachoval pro další generace umění našich hereckých velikánů. Např. film Muži nestárnou je nejen krásný,ale je zde navždy zachycen pan Pivec i Zita Kabátová.
Zdenka Jírová
Vždy se ráda podívám na jmenované filmy, ne pro svůj naivní děj, ale kvůli jejich hereckému obsazení. Jako žena mě zajímají šaty hereček / i herců, kteří nikdy nechodí ve vytahaném tričku a ušmudlaných džínách/a ráda sleduji i interiéry bytů. V této době byl moderní funkcionalistický směr, který je nadčasový a líbí se mi i dnes.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%