Muzeum betlémů zve
na dvě nové výstavy

Muzeum betlémů zve
na dvě nové výstavy

10. 11. 2015

Třebechovické muzeum betlémů otevře 11. listopadu dvě nové výstavy. První z nich představí papírové Ústeckoorlické betlémy, druhá betlémy vyřezané ze dřeva a snímky betlému z Horní Lidče.

„Na Ústeckoorlicku vznikaly převážně papírové, ručně malované betlémy, typické pro ně je, že měly velký rozsah, například některé z nich měly stovky figurek a délku několika metrů,“ řekla kurátorka Petra Jahnová. Na výstavě bude k vidění desítka betlémů z okolí Ústí nad Orlicí, které pocházejí z přelomu 19. a 20. století, největší z nich je čtyři metry dlouhý.

V prvním patře muzea začne také výstava dřevěných betlémů, které představí zhruba 15 děl převážně současných tvůrců z České republiky. „Jedná se o betlémy ze dřeva, které nejsou nabarvené, k vidění budou betlémy z různých materiálů, kromě tradiční lípy také z olše či vrby,“ uvedla Jahnová.

Návštěvníci například uvidí Africký betlém Petra Rybáře, ve kterém jsou postavičky včetně afrických zvířat vysoustružené z kavkazského ořechu, k vidění bude i betlém Milana Sofilkaniče z Jaroměře či Zdeňka Farského z Náchoda.

Lidé, kteří do Třebechovického muzea betlémů zamíří, mohou nyní přímo v expozici sledovat práce na rekonstrukci unikátního Proboštova betlému. Práce za sedm milionů korun jsou nyní přibližně v polovině, skončit mají do konce března 2016. Restaurátoři zatím odkryli levou část betlému a nyní začínají vracet zpátky na konstrukci jednotlivé části mechanismu, který zajišťuje pohyb figurek.

betlém muzeum naše tipy
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jarmila Komberec Jakubcová
Do Třebechovic se určitě podívám, protože pořád courám v zahraničí a skoro neznám naši zemi.
Alena Várošová
Betlémy jsou překrásné a ten kdo je vytvořil má zlaté ruce V Třebechovicích jsem betlém viděla překrásný.U nás bývá na Vánoce v kostele sv.Tomáše k vidění taky betlém.I v blízkých Lošticích je svou řezbářskou prací známý řezbář a mistr pan Beneš.
Jarmila Komberec Jakubcová
Mám betlémy moc ráda. Jedno z nejlepších muzeí je v Betlému na náměstí, kde v prvním patře jsou umístěny malé betlémky z všech zemí světa, kde se slaví Vánoce.V Betlému žije v současné době cca 20% křesťanů, ostatní obyvatelé jsou muslimové.Ještě před 10 léty tam žilo 60% křesťanů.
Zdenka Jírová
Betlémy jsou krásné v každé podobě z každé doby. Je to takové kouzlo Vánoc, které každého trochu rozechvěje. Byla jsem na stálé výstavě Betlémů pod Karlštejnem, velkolepá je výstava pohyblivého Betléma v Jindřichově Hradci v tamním muzeu. Třebechovice jsou pro mne daleko, ale věřím, že výstava bude také velmi krásná.
Alena Vávrová
Komu je to do východočeských Třebechovic daleko, může navštívit muzeum betlémů v Kryštofově údolí nedaleko Liberce. V adventním čase tam je k vidění velký venkovní Jírův betlém a další kuriozitou této malebné lokality je orloj zabudovaný v bývalém transformátoru.
Zuzana Pivcová
Vím, že ve východních Čechách byla výroba betlémů velkou tradicí, i u nás v Lomnici nad Popelkou žil pan Gruss, který měl doma vlastní nádherný vyřezávaný betlém, na který jsme se mohli coby děti přijít podívat. I ve výstavních prostorách františkánského kláštera na Jungm. nám. v Praze bývají na výstavách betlémů zastoupeni řezbáři z vých. Čech. O betlémech jsem psala loni po vánocích.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%