V pražské Lucerně zahrají
legendy české country

V pražské Lucerně zahrají
legendy české country

11. 11. 2015

Kapely Greenhorns, Taxmeni, Fešáci a Tučnáci, které psaly historii české country, zahrají 12. listopadu na společném koncertu ve Velkém sále pražské Lucerny. Vystoupení nazvané Půlstoletí české country připomene, že před 50 lety se v pražském klubu Olympic uskutečnilo první představení písní o kovbojích a romantice Divokého Západu v podání členů budoucí skupiny Greenhorns.

„Večer bude uvádět Pavel Zedníček a jako hosté byli pozvání Petr Novotný, Petr Kocman, Míša Tučná, Rosťa Fišer a další," informoval kapelník skupiny Fešáci Antonín Kny. 

Připomněl, že rok 2015 přinesl české countryové scéně několik významných výročí. Vedle 50 let od vzniku Greenhorns slaví Taxmeni 45. výročí a Bluegrass Hopper (pozdější Fešáci) 40. výročí svého vzniku. V témže roce vyšlo také jejich první album nazvané Ostrov Fešáků, které svým úspěchem dokázalo country spojit s mainstreamovou scénou. V březnu také uplynulo 20 let od úmrtí zpěváka Michala Tučného. 

„Zpočátku jsme přebírali americkou produkci včetně překladů textů, ale postupně jsme začali dělat svoje písničky. V tomhle nastal posun, už jsme jenom nepapouškovali Ameriku, ale trochu se pokusili o moderní českou country, která je dnes na poměrně slušné úrovni,“ podotkl zpěvák a skladatel Tomáš Linka, který patří k výrazným postavám tuzemské country. Působil v Greenhorns i Fešácích, zpívá ve skupině Cadillack i vlastním projektu Přímá linka. Letos vydal kompilaci 40 odstínů country s hity jako Tak já jdu dál, Svítá v tvých tvářích, Čím jezdí láska, Lojza a Líza nebo Paní má se má. 

Velké popularity se country dočkalo v 70. letech, kdy podle Linky trochu suplovalo západní kulturu. Ani tomuto stylu se v dobách takzvané normalizace nevyhnulo povinné počeštění anglického názvu. Například Taxmeni byli z moci úřední přejmenováni na Krajánky, z Greenhorns se stali Zelenáči, z Bluegrass Hoppers Fešáci nebo z Rangers Plavci. Po roce 1989 se posluchačský zájem o českou country zmenšil, také proto, že si posluchači mohli bez problémů pořídit originální nahrávky. „Ale v poslední době se situace zlepšuje. Část posluchačů se k ní vrací a na scénu přicházejí noví lidé. Řekl bych, že svítá na lepší časy," podotkl Kny. 

hudební legendy koncert
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
To bude určitě nádherný koncert a příjemné setkání.Jsem milovnicí country hudby, chodím dodnes na koncerty Fešáků, kteří u nás v Teplicích mívají pravidelný vánoční koncert, Greenhorny mám na jejich 1.LP desce všechny podepsané v původním složení.Jsem ráda, že se tato hudba dostává zase do popředí zájmu, je pěkná a stejně u ohně si asi nikdo nezpívá nějakou techno, ale určitě si alespoň zabrouká nějakou country píseň.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%