Vánoce: Tradiční nebo odbyté?
29. 11. 2015
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Alena Várošová
30.11.2015 10:46
Vánoce jako takové nemám ráda.Dodržuji všechny zvyklosti od andventího věce vlastnoručně vyrobeného,na Vánoce svícen,který si vyrábím i na hřbitov.Totiž nerada peču vánoční cukroví,ale musím.Nemám na to trpělivost.Jinak dodržujeme všechny zvyky,včetně pečení vánočky,kapra nemíváme a jako rodina se scházíme.
Zuzana Pivcová
30.11.2015 07:38
Nejde mi ani o to, něco dostat, ale naopak něco darovat. Vyhýbám se veškerému shonu. Mám radost z vánočních tradic, hudby, zvonků, vůní, světel, z trochu větší lidské blízkosti, která se nejspíš zase záhy rozplyne. Vzpomenu si na všechno a na všechny... Ano, jsem na vánoce pozitivně konzervativní. :-))
Květoslava HOUDKOVÁ
30.11.2015 05:57
Tradice Vánoc je hezká - každý může dodržovat - samozřejmě dle své povahy, zdraví a financí. Nejhorší je čas předvánoční - to stoupající šílenství, spojené se stresem i zlodějnou - brr !
Naděžda Špásová
29.11.2015 23:49
Vánoce od dětství moc nemusím. Dodržuji ale drobné tradice a zvyklosti jako živý stromek, kapr, bramborový salát a tak podobně. Druhý den se sejdeme s dětmi, no prostě takový normál. A samozřejmě dárky.
Zdenka Jírová
29.11.2015 21:57
Vánoce - to je krásný symbol lidské pospolitosti ,míru a lásky. I když jsem už řadu let sama, zdobím si byt, na stromeček nemám už sílu, tak zdobím větev, kterou si dávám do velkého květináče, kdy kvete vánoční kaktus. Na balkoně mám truhlík, kam dávám smrkové větvičky a nějaké suché pozůstatky z letních procházek Vedle sypu ptáčkům, takže nají Vánoce i oni. Na Štědrý večer bývám u některé z dcer a s vnoučaty. Když byly děti malé, jezdívali jsme hned po Štědrém večeru na chalupu, kde jsme si ji vyzdobili po staročesku, na zahradě jsme věšeli pamlsky pro ptáky a chodili do zasněžené přírody na procházky. Byly to krásné časy. Rozhodně bych se o ně nechtěla dobrovolně připravit ani dnes.
Hana Šorejsová
29.11.2015 21:50
Je pravdou , že vánoce nyní pro mnoho lidí znamenají, že se musí obdarovávat mnoha dárky a nemají na to. Já jsem vždy říkávala dětem : ozdobený stromeček, pohoda a klid, smažený kapr či řízek a bramborový salát, vanilkové rohlíčky a co víc si přát a ony se smály a pravily a dárky nebudou ? Já na to, když bude pohoda , tak určitě ano. Vždy jsme byla celá rodina pohromadě a dodnes to tak je. I když už naši nežijí, ale opět jsme vždy pohromadě. Komerční běsnění narůstá čím dál více, lidi se zadlužují a klasická tradice vánoc jim uniká. K vánocům patří rodina. Mnoho těch lidí, kteří jsou již postarší a nemají nikoho ?Je jen málo lidí, kteří si na ně vzpomenou a umí je obdarovat třeba jen večeří. I v tom vidím smysl vánoc. Vzpomenout i na ty druhé.
Eva Mužíková
29.11.2015 21:13
Ještě maličkost - dávám si velkou práci s balením dárků, při dnešních nabídkách stuh, papírů atd... může z nich člověk vytvořit takové malé " výtvarné dílko".
Eva Mužíková
29.11.2015 20:52
Jak jsem již někde psala, cukroví nepeču, dostávám jej. Neumím to tak "načinčat" a tak mi je líto surovin. Dokud jsem žila se synem, to bylo jiné. ALE, Štědrý den si vychutnávám stále, od zdobení stromečku / ten stojí u mých dveří na společné chodbě,/ uvnitř mám vzhledem k malým prostorám ozdobené větve/, po svítící domečky, okna ozdobená světýlky a na stole vlastnoručně vyrobený svícen. Štědrovečerní večeře u mladých, tam to letos bude nádhera. Koupili domek a už se těší, jak jej ozdobí. Hlavně kvůli malým dětem, ale pochopitelně i pro sebe. Každoročně na Štědrý den po obědě, za každého počasí podnikáme s Bertíkem dlouhou procházku. Když je nasněženo.. tak to je opravdu vánoční pohodička. Umím si, ač bydlím sama udělat vánoční svátky takové " srdíčkové"
Jarmila Komberec Jakubcová
29.11.2015 18:46
Budeme přítelem slavit první společné Vánoce bez dětí. Oběma je nám 70 let.Máme už koupenou jedli, kterou si nazdobíme a užijeme si vánoční atmosféru.Dříve jsem na Vánoce bývala v zahraničí nebo v lázních.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA