Ilustrační foto: pixabay.com
Slaví Židé Vánoce?
23. 12. 2020Když se venku tiše snáší sníh a lidé spěchají blátivými ulicemi, aby ještě rychle obstarali nějaké dárky pro své nejbližší, kdy doma celá rodina zdobí vánoční stromeček a kapři nebo husy se musejí nedobrovolně rozloučit se životem kvůli slavnostní večeři, zůstáváme my, Židé, zdánlivě stranou.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Helena Přibilová
24.12.2020 19:11
Paní Jarmilko, děkuji za Váš další zajímavý článek, který opět obohatil moje znalosti týkající se židovských tradic. Chci Vám rovněž popřát do nového roku hlavně hodně zdraví, aby se podařila Vámi plánovaná operace a mohla jste si ještě splnit svoje cestovatelské sny.
Jarmila Komberec Jakubcová
24.12.2020 09:03
Pane Zelenka děkuji za váš příspěvek a vážím si vašich znalostí v oblasti Palestiny a Izraele.
Petr Adámek
24.12.2020 00:04
Svůj příspěvek bych chtěl doplnit touto citací z Britských listů:
"Za první, velmi osvícené Československé republiky, se nevyčleňovali židé z československého společenství na základě etnicity a zaznamenávali se pouze, pokud se někdo hlásil k židovskému náboženství, tedy jako "židé" s malým ž.
Imperativ rasové odlišnosti a jiného (čti: "degenerovaného" národa), imperativ "cizosti", která musí být vykořeněna, zavedl ve střední Evropě až nacistický režim, pod jehož diktátem se muselo psát slovo "Žid" s velkým "Ž".
Po druhé světové válce se však situace změnila, vznikl stát Izrael, a tak je zjevně možno psát "žid" s malým "ž" (jako stoupenec náboženství) i Žid s velkým "Ž" (jako příslušník národa, i když osobně dávám v tomto smyslu přednost užívání slova "Izraelec").
Vzpomínám na slavného britského profesora germanistiky, J. P. Sterna, pražského rodáka, který - protože zažil nacistický útlak - mě vždycky žádal, abych psal slovo "žid" s malým "ž", tedy nikoliv jako nacisti."
Petr Adámek
23.12.2020 23:57
Existuje jakési pravidlo, že pravopis "Žid" označuje příslušníka židovského národa/etnické skupiny a "žid" je osoba židovského vyznání. Já mám proti tomu pravidlu zásadní námitky, nicméně mělo být v článku všude "židé", nikoli "Židé", protože je hodně lidí židovksého původu, kteří jsou ateisty, agnostiky, křesťany apod. a Váoce slaví.
Jan Zelenka
23.12.2020 23:37
Paní Jakubcová, něco o tom přece jen vím. Biblickou a židovskou historií se zabývám vlastně celý život a nyní píši velkou publikaci o starověkém Předním východu s kritickým pohledem na Starý zákon. Já uznávám všechna náboženství, pokud neprodukují xenofobní fanatismus. Křesťanství v minulosti dělalo strašná zvěrstva - viz křižácká tažení do Palestiny. Dnes ztrácí svou roli ve společnosti a jde do pozadí. Ultraortodoxní judaismus, na rozdíl od normální židovské populace, je silně fanatický a má bizarní metody a názory. Ale jeho vliv je omezen pouze na oblast dnešního Izraele. Ale dnešní podoba agresivního islámu má máloco společného s učením proroka Mohammeda a je obrovskou hrozbou pro svět. Normální arabský rolník, který se pětkrát denně modlí ke svému Bohu, ten nikomu nevadí. Vadí ale vojenský tlak, který Západ vyvinul na celou oblast Předního východu a zradikalizoval současný islám. Pět dní v Jeruzalémě bylo pro mne tou nejkrásnější cestou. Sedmiramenná menora je poblíž Zdi nářků připravená pro třetí chrám. Je mi jasné, že židovský stát, který je obklopen arabským, nepřátelským světem, se musí bránit. V Jeruzalémě jsme to viděli na každém kroku. A na přechodu v Eilatu jsme zažili i ostrý poplach kvůli odložené igelitce jednoho Palestince. Přál bych všem normálním Židům klid, aby na ulicích nemuseli chodit vojáci s automatickými puškami a aby z obchodů zmizely skenovací rámy, které nejsou určené k chytání zlodějů. Svět ještě dlouho nebude normální.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA