Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou

13. 12. 2020

Recept na toto vánoční cuktroví mám od své maminky, ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr.

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička, ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto nechte okapat, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka, fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept:

250g hladké mouky + špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Rypáčková
Znám toto cukroví, říkáme mu "prasata",protože jsme vykrajovali výhradně prasata.Když to kyne, ten povrch je takový fujtajbl...Ale už to neděláme, naši nemají rádi ten cukr, ani na rohlíčkách....
VANDA Blaškovič
Michaelo, u mne je to na začátku abecedy. Mne by trvalo dlouho, nežli bych se k Vám proklikala.... Nebo to neumím? Můžete mne proto, Michaelo, požádat o přátelství Vy?....:))
Michaela Přibová
Vando, když budete tak hodná, tak číslo dejte, ale jenom aby vám někdo neublížil.
VANDA Blaškovič
Michaelo, poznám to tak, že hned na začátku jsou tam např. 2 hodnocení a jedna hvězda. I Jiřinka napsala, jak se to dá matematicky spočítat z počtu hlasujících a součtu bodů. Tak tak, Michaelo. Ale u podvodnic je to docela jedno...:))) .Horší je to u Karlovy univerzity. Michaelo i ostatním, docela bych Vám dala tel. číslo, pokud budete péci...:)) že bych byla na drátě..:)
Michaela Přibová
Vando, prosím, nezlobte se, ale mám skoro hloupou otázku. Zarazilo mne to hvězdičkování. Jak poznáte, že vám někdo dal jednu či pět hvězdiček? A kolik lidí vůbec "hvězdičkovalo"? Já moc u sebe na to nehledím. Když se mi článek u někoho líbí, ohvězdičkuji, aniž bych napsala ke článku komentář, někdy samozřejmě napíši i kladný komentář. Když se mi článek nelíbí, nedávám nic. Děkuji.
Alena Várošová
Vando,možná si někdo myslí že nejvyšší hodnocení je 1*...... a vínové cukroví jsem tady dělávala.
Jitka Chodorová
Díky Vando ještě jednou, však víš, taky se už do podvodnic pustím, ale všichni tu víme,že není podvodnice jako podvodnice, viď? *****
Lidmila Nejedlá
Ano znám, mám již upečené.
Marie Novotná
Ano,znám,ale raději dělám ,,vínové".Krásně bílocukrované kometky.
VANDA Blaškovič
Jani, co myslíš, u nás v kuchyni je také teplo..:)) Paní Hanko, řekla bych, že poloviční dávka je docela málo, ale také záleží, kolik cukroví vlastně potřebujete. Ale asi se opravdu lépe zpracovává, protože i já ho zpracovávám na polovinu a pak ty půlky spojím. Máslo musí být měkké. S tím bílým vínem to musí být zajímavé - to znamená, že se těsto zadělá a hned se peče? Jiřko, i já jsem koukala, že u jednoho staršího článku mi dodatečně přistála jedna hvězda..:) Ještě chci říct pro ty, které budou péci, aby raději dělaly kroužky - jsou totiž ještě křehčí nežli vykrajované. Cukroví je upečené, i když má stále bílou barvu, nehnědne, pouze malinko ze spodu. A Divoženko, žádné odmlouvání a hvězdičkuj!....:))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.