Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou
FOTO: archiv autorky

Znáte podvodnice? Aneb vánoční cukroví z těsta kynutého pod vodou

13. 12. 2020

Recept na toto vánoční cuktroví mám od své maminky, ta ho měla od svého táty, mého dědy, pekaře. A ten uměl péci! Toto cukroví máme moc rádi. Jednak je hotové "natotata" a nedává se do něj žádný cukr.

Můžete udělat i slanou variantu k vínu. To znamená potřít před pečením vajíčkem a posypat hrubou solí, kmínem, mákem, sezamem atd.

Těsto se musí zpracovat ručně na válu, aby bylo úplně hladké. Udělá se z něho kulička, ponoří se do hrnce se STUDENOU vodou a šoupne se do chladu na balkon. Těsto kyne asi 30 - 45 min pod studenou vodou, nezvětšuje svůj objem, ale praská a plave – nadzvedněte ho, bývá přilepené ke dnu hrnce. Těsto se nesmí rozmočit, vyndejte ho z vody, jakmile začne praskat a plave. Toho ponoření těsta do vody se nebojte. Po vyndání těsto nechte okapat, otřete dlaněmi a dále zpracovávejte na dosti pomoučeném válu ze začátku mokrou stranou těsta.

Při sladké variantě můžete z těsta udělat i plněné cukroví. Například vytvořte malinkaté šátečky, čtyřrůžky, rohlíčky plněné nádívkou - jakoukoli - nejlepší je ořechová, maková, tvarohová. Je to docela piplačka, fantazii se meze nekladou, ale vypadají i chutnají božsky. Letos jsem se k tomu ještě nedostala, uvidím ještě podle nálady.

Já dělám hlavně malé kroužky otočené kolem ukazováku. Vyválíte "žížalky" na válu a pak otočíte ukrojenou žížalku kolem špičky prstu. Vytvoří se krásné malé kroužky. Letos jsem také udělala z tohoto těsta vykrajované cukroví.

Recept:

250g hladké mouky + špetka soli
170g másla
4-5 lžic vlažného mléka
25g droždí, lžíce cukru, přidávám hrubou mouku do kvásku, tak 4- 5 lžic, kvásek nechat vykynout asi 15 min.

Uvedená dávka je na čtyři plechy. Postup uvidíte na mých fotografiích. Upečené cukroví obalte v práškovém cukru s vanilkovým cukrem. Jak jinak, cukroví je křehoučké a zářivě bílé jako jiskřivý snížek.

Přeji bílé, pocukrované vánoce!

 

recepty Vánoce
Hodnocení:
(4.7 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Čadová
Paní Vando těsto podvodnice znám a peču, ale z poloviční dávky. Hezky se s těstem pracuje. Podobné těsto je vinné - nepoužívá se droždí, ale 5 lžic bílého vína!
Jana Šenbergerová
Těsto znám, říká se mu také zmrzlé, ale nikdy jsem ho nedělala. Musí se s ním pracovat docela rychle, protože fígl je v tom, když se nepříliš teplé dostane do horké trouby. V naší kuchyni je na ně vždy příliš teplo. Vypadá to moc hezky. Pro originalitu dávám 5 hvězdiček. :-)
VANDA Blaškovič
Děvčata, fotky se trochu prohodily. Ale to poznáte. Čtvrtá fotka - zpracované těsto se srdíčkem má být jako druhá, před uložením do vody. Ale to je myslím jasné. Děvčata, dostanu, a již jsem dostala, minimálně jako u každých mých článků 4x jednu hvězdičku, marně přemýšlím od koho...:))) tak prosím zahvězdičkujte, pokud se vám recept líbí. Mám ráda hvězdnou oblohu...:))) Na rozkrojeném těstu vidíte strukturu vykynutého těsta. Asi udělám i ty podvodnice plněné. Ach jo...:)) podvodnice jsou výborné, ale ty skutečné opravdu nemusím...:)
Alena Várošová
Tak jsem si říkala co má Vanda společného s podvodnicemi a hned další slovo mě ťuklo do očí.Vůbec toto těsto neznám.Dnes jsem si udělala 5 druhů těst a zítra začnu péct.Zadělám 100% i to Tvoje těsto,taky jsem o něm nikdy neslyšela,tak jak píše paní Jarmila.Líbí se mi i popis a fotky i s Tvou fantazií a srdíčkem v těstě.Dávám za 5*
Michaela Přibová
Dobrý den, těsto znám, ale nikdy jsem ho nedělala. Moc hezky popsané a oceňuji i fotky. Vypadá to znamenitě. Už proto to zkusím a děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Vando, že těsto kyne pod vodou čtu poprvé v životě. Zdá se mi to fyzicky nemožné, protož kvasinky přeci potřebují kyslík. Ale já to zkusím jako chemický pokus a pak ti dám vědět. Za takovou novinku ti musím dát opět 5.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.