Talmud a  Šulchan aruch
FOTO: Vladka Nováková

Talmud a Šulchan aruch

29. 12. 2015

Když se řekne Talmud, osloví nás tajemství. Ale až na vizuálně krásnou a málokomu srozumitelnou hebrejskou abecedu, není však v této knize nic tajemného, nic skrývaného, ani záhadného. Je to studnice rabínské a lidové moudrosti, která je naplňována po staletí.

Vybírám na ukázku a pro potěšení několik vět z Talmudu, které se nějakým způsobem týkají jídla a stolování. A také několik vět a citátů z jakéhosi novodobého Talmudu-zákoníku, zvaného Šulchan aruch, což je základní halachické dílo, obsahující kodex náboženský, civilní a majetkový (souhrn židovského náboženského práva) a dotýkající se témat každodenního ortodoxního židovského života. Autor Ganzfried Rabi Šlomo netušil, jak moc se jeho dílo stane populárním i mezi židovskými lidovými vrstvami.

Šulchan aruch ve volném překladu znamená Prostírání stolu, či Prostřený stůl.

A tak dejme v tomto čase prostor několika dobře míněným radám z této oblasti!

Jsou věci, které prodlužují věk člověka: když nešidí modlitbu, když nespěchá od stolu a když předčasně neutíká ze záchoda.

Jsou tři věci, které vcházejí do těla a tělo z nich nic nemá: třešně, špatné fíky a nezralé datle.

Jsou tři věci, které nevcházejí do těla a přece z nich má tělo užitek: koupel, mast a milování.

Jsou tři věci, které v sobě chovají cosi z budoucího světa: šábes,slunce a milostná rozkoš.

Všechno něčemu prospívá a zárověň škodí a naopak.Jenom zázvor, paprika, pšeničný chléb, tučné maso a prastaré víno prospívají celému tělu.

Kdo chce vychovat něžnou dceru, krmí ji v dospívání koláčky a mlékem.

Změna způsobu života zapříčiňuje bolesti břicha.Kdo se chce vyvarovat bolestí břicha, ať jí chléb namáčený ve vodě nebo ve víně.

Chceš-li být silný v milování, užij jeden a půl unce šafránu, rozetřeného ve víně.

Tři věci oslabují člověka: strach, cesta a vina.

Stůl člověka prostého je jako ohniště, obložené hrnci.

Pět vlastností chová česnek:sytí,zahřívá, rozveseluje líc, rozmnožuje semeno a hubí červy ve střevech.Mnozí dodávají: též probouzí lásku a zahání žárlivost.

Půst působí na sen jako oheň na dílo.

Při jídle se nemá mluvit.Nikdo se nemá u stolu hněvat,nýbrž má pustit starosti z hlavy. Nikdo ať nepije to, co jiný zanechal v poháru.

Jestliže někdo bere na lehkou váhu jídlo, bere na lehkou váhu i svůj budoucí život v nebi.

Závěrem moudro rabi Chanocha:

"Až přijde Mesiáš, podívá se, co bylo na stolech."

Náboženství Židé
Hodnocení:
(4.4 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Vladka Steinová
Ano, je v tom moudrost, více než cokoliv jiné, ale není to úzus. Šulchan aruch se dotkl lidových vrstev. A moje babička si z jidiš do češtiny zapisovala některá rčení.To je vše. Jarmilko, těším se na Tvoje postřehy odjinud, tedy z Izraele.
Zdenka Jírová
Je to takové lidové doporučení, jak si uchovat dobré zdraví a veselou mysl.
VANDA Blaškovič
Vladko, přečetla jsem si Tvůj článek s potěšením. Nad něčím jsem se pousmála, nad něčím zamyslela. Zajímavé, děkuji, ahoj!
Zuzana Pivcová
Něco lze chápat jako etiketu stolování, něco působí navenek úsměvně, ale ve všem je moudrost, která má i současnému člověku (tedy mně určitě) co říci. Díky.
Vladka Steinová
Dobrý večer, děkuji všem za milé příspěvky vážím si toho a jsme ráda, že je zájem o tuto tematiku, která ještě před několika léty byla tabu.Díky a vše dobré do roku 2016.Vladka
Alena Várošová
Díky, paní Vlaďko za zajímavý článek.Mnoho věcí jsem nevěděla,ale ráda jsem si vše přečetla.5*
Marie Seitlová
Zajímavé čtení, moudré rady
Jitka Chodorová
Vladko,ráda jsem si tvůj článek přečetla, mnoho zajímavého jsem nevěděla,ale některé věci se dají tušit. Přeji Ti šťastný Nový rok, hlavně hodně zdravíčka, a možná si spolu dopřejeme i to moře, co říkáš?
Jitka Chodorová
Vladko,ráda jsem si tvůj článek přečetla, mnoho zajímavého jsem nevěděla,ale některé věci se dají tušit. Přeji Ti šťastný Nový rok, hlavně hodně zdravíčka, a možná si spolu dopřejeme i to moře, co říkáš?
Jarmila Komberec Jakubcová
Milá Vladko děkuji za krásný článek který potěšil moji duši. Chystám články z návštěvy Izraele s fotkami, po Novém roce je postupně uveřejním.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%