Měsíc
Ilustrační foto: pixabay.com

Měsíc

29. 12. 2015
Moje poezie
Hodnocení:
(4 b. / 3 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Klára Blažková
Děkuji za text básně. Pamatuji sinjinod babičky. Přesně tak jak ji opsal pan Salak :-) Babička je ve svých 75 letech vypravi zpaměti a vzpomíná na prababičku :-)
Jarmila Peerová
Pane Salak, moc děkuji za vaše doplnění básničky " Měsíc " ,jsem tomu velmi ráda, že vím více o této básničce, ke které mám velmi citovou vazbu. Teta, která si ji pamatovala ze školy už bohužel nežije a stejně si o ní nic bližšího již nevybavovala. Proto máte moje velké díky, udělal jste mi radost.
Jiri Salak
Dobry den - tez jsem si vzpomel na tuto basnicku kterou me naucila babicka.. hledal jsem a nasel jsem v monografii: Česká lyra - nárys české lyriky novodobé z roku 1918 Basen se jmenuje Mesic a autorem jest KAREL LEGER a napsal ji 1881 a vydal ji ve sve sbirce basni "Balada o mrtvém ševci a mladé tanečnici a jiné rozmarné básně" zde je detailni prepis dle originalniho textu. Po prohýřené noci šel bledý měsic spat, Jitřenka svůdná marně jej chtěla zdržovat. Z obláčku růžového kývala sladce: „Hej! • měsíčku mládenečku, tak příliš nespěchej! Čeká tě doma s bouři tvá panímáma Zem, na sklenku pěnivého zajdi si ještě sem!“ Měsíček jen se otřás’, protáhl obličej: „Ne, nechci, moje zlatá, dnes mi už pokoj dej! Noc v krčmě u Vodnáře jsem probil, žel, ó žel! Své stříbro veškeré jsem do větru rozházel. Tam byli kamarádi, — Perun je všechny sper! — Falešné karty přines’ ten lotr Jupiter. Žid Merkur s bradavicí, Mars, hulán zarudlý, ti očko se mnou hráli a věru nezchudli! Kde jaký tulák noční po širém nebi byl, ten přišel a ten hýřil a za mé stříbro pil. A zpívala nám к harfě vyhaslá kometa, hořící grog tam pila babizna prokletá! Buď s Bohem! Hlava boll, už blízko, blízko den, po mléčné cestě domů klopýtám unaven. Vím, panímáma Země už jde mi naproti, to mračí se a chmouří, a hrom tam rachotí!“ Den svítal, hvězdy hasly. Po bledé obloze měsíček nevyspalý klopýtal uboze. A nešel ani domů, za černé lesy šel, v mateřídoušce kdes tam den celý přeležel, (omlouvam se za absenci diakritiky a ceskeho jazyka v mem textu ale zel se na me podepsala leta v cizine)
Zuzana Pivcová
Teď mě napadlo, že by původcem mohl být někdo z Prokletých básníků, ovšem kýmsi přebásněn do češtiny. Ale ono na tom zase až tolik nezáleží.
Hana Rypáčková
Je to moc hezké...
Jarmila Peerová
Děkuji děvčata,já bych se nápadu publikování " starých časů " vůbec nebránila,mohlo by to být zajímavé srovnání a myslím,že i poznání nového...Já prostě jsem " staromil ",doby rodičů a prarodičů mě vždy berou u srdce.Přeji všem šťastný nový rok a pevné zdraví.
Jitka Chodorová
Co záleží na autorovi, je to taková krásná, pohádková báseň,a hodí se i do naší současnosti, vesmír je přece nekonečný.Díky Jarmilko.
Zuzana Pivcová
Jarmilko, nemám tušení, zda jde o známého autora. I známí vážení a vážní básníci občas ve verších trochu "ulítli". My máme zase doma schovaný sešit naší maminky z 20. let z dob studia na reálném gymnáziu, tam jsou její slohy, to je také zajímavé, číst tehdejší slovní obraty a celkový styl vyjadřování. Díky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

19%

Vitamíny

19%