A stále kveteme
Ilustrační foto: pixabay.com

A stále kveteme

7. 1. 2016

Jsou krásné v tom, že kvetou v zimě. Mají rády chlad a vysokou vzdušnou vlhkost. Jsou jedinečné. Zajisté jste poznali, že píši o brambořících - latinsky Cyclamen persicum.

Ono slovo pochází z řeckého "kyclos", což znamená kruhový. Stačejí se do kruhu, při tvorbě semen do spirálky. Pocházejí z Malé Asie, ale mnoho jich známe nejen od Středozemního moře, viděla jsem je i v Austrálii či Brazílii v pralese. Nemají však rády přímé slunce. Ty otužilé, co rostou v přírodě, mají hezké velké listy až mramorované do stříbrna. Od dětství jsem je měla ráda, protože je pěstovala na oknech moje babička. Dříve se tolik netopilo a mezi okny se jim velmi dařilo.

Již jsem tu nedávno psala o sněžence, která vykvetla na Vánoce na pokraji háje. My máme takový "malý hezký prales", a opravdu kvetly od podzima. A stále kvetly a kvetou. Ty doma na okně byly trochu bohatší, ty v přírodě se vysemení a rozrůstají. 

Doma vydrží tím déle, čím větší chlad jim poskytneme, v paneláku jim asi nesvědčí. Dobře se pěstují na vnitřních parapetech oken. Jejich barvy jsou od bílé, po růžovou, či bílofialovou nebo lososovou či šarlatovou. Jsou oblíbené, protože kvetou v zimním období, nebo v teplých krajinách tam, kde je vlhko.

Ve vánočním období je rádi dáváme přátelům k Novému roku.

bydlení květiny zahrada
Hodnocení:
(4.3 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Bramboříky jsou krásné, mám jeden již několik let a jsem vděčná za jeden každý kvítek, když vykvete. Opravdu kvetou na záhonku a nezmrznou? To jsem ještě neslyšela.
Jana Šenbergerová
Mám bramboříky moc ráda. Krásně mi voní, ale v paneláku se jim opravdu vůbec nelíbí. Před Vánoci jsem dostala krásný od kamarádky a příští den bylo po něm, i když jsem ho dala do nejchladnější místnosti. Poprvé jsem viděla drobné bramboříky u Plitvických jezer, do té doby jsem netušila, že rostou ve volné přírodě. Že by mohly kvést i v zimě, to mě nikdy nenapadlo. Jednu dobu jich byla plná květinářství a pak na několik let skoro zmizely. Zdá se, že opět nastává jeich obliba. Krásné fotky. :-)
Dana Kolářová
Moc hezké.
Hana Rypáčková
Zuzko, nevím.Ale ráno je pozdravím, povídám jim, nezapomínám na ně a fakt se z nich těším.
Hana Rypáčková
Venkovní bramboříky taky mám, daří se jim ve stínu stromů.Musím se přiznat, že jsem si je dovezla od Dyje, byla jich tam všude záplava...A doma je mám taky ráda, ale jak začnou topit, nechám zaschnout hlízu a až na jaře oživím.Ty rychlené, do mnoha květů vyhnané ,nemají vůbec hlízu! Marně jsem ji hledala, tak nepřežije
Zuzana Pivcová
Pardon, obdivuji
Zuzana Pivcová
Obsivuji všechny, kdo umí pěstovat pokojové květiny. Já sama mám k tomu nevhodný byt. Tvé bramboříky jsou nádherné. Moje sestra mi nedávno vyprávěla, že promluvila na květinu a ona se dvakrát pohnula. Přitom není z těch, které by moc věřily nějakým bludům. Hanko a ostatní, jaké s tím máte zkušenosti? Díky.
ivana kosťunová
Krásné fotky i květiny. Mám květiny ráda, ale nemám dost trpělivosti k jejich pěstování. Fandím každému, kdo tu trpělivost má.
Eva Mužíková
Také čučím jako puk, bramboříky na záhonku!!! Ty v těch květináčích jsou nádherné. Mám ráda, když květina vypadá zdravě a to ty Tvé určitě jsou.
Elena Valeriánová
Hani, vůbec jsem nevěděla, že bramboříky se mohou pěstovat i na záhonku. Mám přesně takovou barvu v květináči. Je to naše květina na vánoční stůl, teď už kvete v ložnici, tam máme nejchladněji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 43. týden

Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat památkám kulturního světového dědictví zapsaných na seznam UNESCO.