Gugla - znáte jej?
Jednou ze základních ingrediencí gugly je uzené maso. FOTO: pixabay.com

Gugla - znáte jej?

20. 1. 2016

Nepochybuji ani na chviličku o tom, že převážná většina z vás po navýšení důchodu o 40 korun tráví své dny u tropických moří, případně v některém z grandhotelů, kde řezy ze svíčkové patří k těm obyčejnějším jídlům, ale tak už to prostě je a nedá se s tím nic dělat!      

Já se obracím jenom k tomu zanedbatelnému procentu důchodců, co přes všechnu péči neustále kverulují, nic jim není dost dobré, a někteří dokonce i vykřikují cosi o lumpárně. Tak pro tyto věčné nespokojence uvádím recept, který sám dělám, považuji ho za chutný a nepříliš finančně náročný, zvláště když to uzené nahradíte lacinou imitací, ale to už je jen na vás, že?

Jenom se přimlouvám, brambory prosím nenahrazujte sójou a tuk vodou, ono to pak už tak nějak není ono. A když to budete dělat častěji, tak těch náhle ušetřených čtyřicet můžete poslat nějaké neziskovce nebo vnoučatům, jedni i druzí už si s tím určitě poradí!

Tak jak na to?

Na 1 plný plech (asi 8 porcí) potřebujete:

1,5 kg brambor, 1,5 dl oleje, 400 g uzeného masa, 4 stroužky česneku, 1,5 dl mléka, 3–4 lžíce hladké mouky, sůl, pepř, majoránku, tuk na vymazání plechu a kyselou okurku k podávání.

Nejdřív si připravte opravdu velkou mísu. Všechny brambory oškrábejte a nastrouhejte nahrubo a uzené maso (kolik ho tam dáte, záleží na vaší chuti, na uvedené množství ale minimálně 400 g) nakrájejte na kostičky. Maso přidejte k bramborám, přidejte olej, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku (tou rozhodně nešetřete) a vše důkladně promíchejte. V případě, že jsou brambory hodně mokré, část vody z nich slijte. Nakonec přidejte mléko a mouku a vše ještě jednou promíchejte.                                                

Hluboký plech nebo menší pekáč vymažte olejem nebo sádlem a všechno bramborové těsto do něj urovnejte. Použít můžete i zapékací misku, z té ale nebude mít lahodný gugla tak křupavé dno. Připravený plech, vložte do trouby vyhřáté na 220 stupňů Celsia a dejte péct asi na 30 minut. Když začíná mít gugla růžovou křupavou kůrku, teplotu stáhněte na 200 stupňů a pečte dalších asi 30 minut.

Po vyndání z trouby se pokuste plech s touhle lahůdkou nejméně 15 minut uchránit před nedočkavými žrouty, aby gugla trochu zchladl a dal se lépe krájet, horký se totiž rozpadá. Jinak, co se týká množství soli a koření, tak předpokládám, že tu nejednám s amatéry, kteří se přou o to, zda špetka soli je množství uchopené dvěma či třemi prsty, jak jsem nedávno vyslechl nějakou učenou debatu  omladiny v hospodě. Ještě že už špatně slyším, alespoň jsem se z té debaty nerozplakal, protože jsem vyslechl jen tu část, kdy už na sebe řvali. Zase na jejich obranu, 6 piv a tři panáky posunou diskuzi vždy dopředu, že ? Ale pořád je to lepší, než v hospodě vyndat chytrý telefon, zírat do něj tak hodinku a pak odejít, jak také často vidím celé party a hlava mi to nějak nebere.

Jasně, že tohle jídlo není žádný objev Ameriky, v podstatě se jedná o obdobu bramboráku zapečeného v troubě, a vsadím botky, že většina z vás jej dobře zná. Mám ale pocit, že neuškodí jej zde připomenout, a to také proto, že jsem ho dnes dělal a konzumoval, no a máme ještě na zítra a dokonce by zbylo i pro nějakého nepříliš rozežraného hosta, tak ne aby jste přijeli všichni!

No a pokud v minulosti už ten recept někdo tady uvedl, tak se předem omlouvám.

gastronomie recepty
Autor: Petr Halda
Hodnocení:
(4.8 b. / 5 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
U čtení tohoto receptu jsem se pěkně pobavila, sice nenajedla, ale pobavila, to jo. A přítok jsem první, kdo komentuje, tak přijedu zítra vkakem v jedenáct jedenáct. To abyste mi všichni nesnědli. Jejda, jen nevím kam, tak pokud se do místa určení nedostaví do oběda, určitě guglu vyzkouším. P
Dagmar Bartušková
Petře, tento recept znám, a veřte, kdybych teď měla plný plech před sebou, pěkně velký kousek bych si zakrojila.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%