Ilustrační foto: pixabay.com
Můj seniorský život: Starobní důchodce jako nadávka
18. 8. 2020Jednoho dne jsem obdržela obsílku od Správy sociálního zabezpečení. Měla jsem se dostavit a dodat podklady pro výpočet starobního důchodu.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Oppolzerová
18.8.2020 16:09
V jednom má paní pravdu.Starobní důchodce je hanlivé a výška důchodu většinou směšná.Určitě když jsou dva a nebo když je dáma vdova,je to trochu lepší.Nevidím ani důvod k oslovování senior.Každý soudný a moudrý člověk si dokáže představit co obnáší věk puberty,mimina,pracujícího i rentiera.Blbcům se nevysvětlí nikdy nic.Těm se to musí říct hanlivě aby měli zadostiučinění.Takže vlastně chudáci.Jestliže ani společenské instituce to takhle nepřijímají,pak je jasné že jsme tam kde jsme.Vládnou nám chudáci chudí duchem a ti nic lepšího než dělají dělat nemohou.Zdravím všechny svěží důchodce.
Alexandra Kulhavá
18.8.2020 15:20
Paní Syslové, jak jsem koukala, je 27 let. Proč tedy píše v 1. os. č. j., nechápu. Pokud jí v jejím věku nabízejí seniorskou vstupenku, no, to je na pováženou a něco by s tím ksichtem měla dělat. Já jsem v důchodu rok a vůbec se za to nestydím, naopak jsem ráda, že jsem se poměrně svěží důchodu dožila a ještě chodím do práce. Pracuji v muzeu a tak vím, jak je ošidné nabízet slevu. Často automaticky vytahujete seniorskou, o 20 Kč levnější vstupenku, protože návštěvník vypadá na 70, ale vyjde najevo, že je ještě v pracovním procesu. Proto raději nabídnu plné vstupné. Někomu to polichotí a kdo má nárok na slevu, řekne si. Jinak je celý ten článek zbytečný, až bude autorce 65, může psát na toto téma, ale zatím je to spíš trapné.
Ladislava Tesařová
18.8.2020 14:53
Myslím, že od 1.1.2007 si musí každý požádat o důchod sám. Tedy pokud důchod chce a splní dané podmínky. Dřív to dělaly mzdové účtárny. Kdo se toho ve zdraví dožije, nemusí se za nic stydět. Proč taky. Léta pracoval pro tuto společnost, je tedy spravedlivé, aby se teď ve vyšším věku mohl spolehnout na podporu státu. Uznávám, že někdy ten důchod není ve výši odpovídající dnešním nákladům. Kdo může, rád si přivydělá........má z toho něco na přilepšenou a ještě sociální interakci. Já myslím, že kdo pamatoval na stará kolena, má odloženo něco na přilepšenou a hlady neumře.
Věra Halátová
18.8.2020 14:11
"Jednoho dne jsem obdržela obsílku od Správy sociálního zabezpečení. Měla jsem se dostavit a dodat podklady pro výpočet starobního důchodu." Vážená "dámo", náhodou, nežvaníte a nepíšete nesmysly? Už od roku 199x - přesné datum si nepamatuji - není nárok na přiznání starobního důchodu důvodem k ukončení pracovního poměru se strany zaměstnavatele. Buď máte letos kolem devadesáti let anebo jste si sama požádala o pobírání starobního důchodu a protože vám do výpočtu starobního důchodu "něco" schází, vyzvala vás správa sociálního pojištění k tomu, abyste tyto informace dodala. Na to, aby občan České republiky, který byl celý svůj život řádně sociálně pojištěn, pobíral starobní důchod, na to má nárok, není to jeho povinnost. Jestliže vás následně uráží, že budete "starobní důchodce", pracujte dál a o starobní důchod nežádejte. Chvíli před smrtí pak, až požádáte, budete mít víc - tzv. za procenta. Nelíbí se vám ten název?: starobní důchod? Nepište na i60, ale protestujte na ministerstvu práce a sociálních věcí. Pro takové lidi, jako jste vy, by byla zkouška stáří a výplaty starobního důchodu následující: Všichni starší 65 let musí povinně přeplavat na Slovensku přehradu Gabčíkovo - Nagymaros. Kdo přeplave, je mladý, nepotřebuje starobní důchod. Kdo nepřeplave - ....? Ušetříme.
Zuzana Pivcová
18.8.2020 12:58
V komentářích po prvním vydání bylo upřesněno, že u věku autorky článku šlo o omyl.
Antonín Nebuželský
18.8.2020 11:45
Ale no tak :-)) staroba, chcete-li, musí být vidět. Potom už s tím nic nenaděláte. Když se cítíte mladší, je to i poznat. Koukněte na ty dnešní mladý holky, to za našich mladých let nebylo, v takové míře. A ještě se potetujou... Jo, máte svý jistý. Takže klídek :-))
Anna Potůčková
18.8.2020 10:31
Jitka H. to napsala v 10:07 podobnými slovy, jako bych to napsala já.
Jitka Hašková
18.8.2020 10:07
Naprosto nechápu, označení starobní důchod je normální už z dob první republiky. Proč si nedokážete přiznat, že jste stará? Buďte ráda, že budete dostávat starobní důchod, je to jistota, můžete si přivydělávat kolik chcete aniž by se vám důchod krátil pro výdělek, jako to bylo za minulého režimu.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA