Labutí příběh
FOTO: autorka

Labutí příběh

24. 2. 2016

Napíši vám příběh jednoho páru labutí v naší Zámecké zahradě. Jsou tu dva rybníky, malý s ostrůvkem a na velkém jezdí v létě i lodičky. Na obou jsou všudypřítomné divoké kachny, na jaře i s houfem malých kachňat.

Labutě ale máme již několik let jen dvě - je to "manželský" pár. Na malém rybníce na ostrůvku touto dobou paní labuť vylepšuje hnízdo, kam za několik týdnů naklade vejce. Loni jich bylo 8, jak jme zjistili, když se vylíhly mladé. Chodím s přítelkyní a jejím pejskem na procházky okolo obou rybníků a každou procházku jsme je přepočítavaly, protože předloni o všechny mladé přišli.

Rodiče je nejprve nechávají plavat jen kolem ostrůvku s hnízdem, ale postupně, jak rostli přešli i na velký rybník, který zajišťoval lepší obživu. Procházka kolem rybníků je cílem i lázeňských hostů a hlavně důchodců, všichni nosí pernaté společnosti tvrdé housky a chleba, takže hladem netrpí ani v zimě.

Celé léto i podzim jsme všichni sledovali, jak rostou do krásy, z ošklivých kačátek se staly krásné labutě. Naučily se létat a nastal čas, aby vylétly z rodného rybníka a našly si nový domov a partnera a založily kdesi na jiném rybníce rodiny. S novým jarem čekáme novou labutí omladinu a zase budeme hlídat, zda se jí bude dařit dobře.

příroda ptactvo
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lidmila Nejedlá
To je hezké. Také pozoruji naše labutě na Labi. Většinou vysedí jen do tří mláďat. Když měly jen jedno mládě a uhynulo, byly strašně smutné.
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi pěkná fotka titulní fotka a i ostatní. Ráda také čtu příběhy z přírody, článek se mi moc líbí.
Jana Šenbergerová
Také jezdíme sledovat labutě na jezero. Doufám, že nezačnou hnízdit dřív, než se udělá tepleji, a zase vyvedou krásná mláďata jako loni. Pěkné fotky jste pořídila, potěší nejen oko.
Soňa Prachfeldová
Tak ráda čtu o přírodě a jejích obyvatelích. Vím, že v zámeckém parku je rušno, jak na rybníce i mezi stromy, veverky zobají z ruky, už jsem tam párkrát byla s vnučkou. Paní Zdenko přeji krásnou dobu s pozorováním labutí rodinky. Fotky krásné.
Lenka Hudečková
To je nádhera, krásný článek a ještě hezčí fotografie. My se u nás takto těšíme na čápi....sledujeme je od příletu až do odletu...už za měsíc by tu mohli být :-)
Alena Várošová
Pěkný, krátký výstižný článek paní Zdenko o to jsou Vaše fotky krásnější.5*
Elena Valeriánová
Labutě patří mezi mé oblíbence. Ale nesouhlasím s Vámi, že malá labuťátka jsou ošklivá káčátka. I z vašich fotek je vidět pravý opak. Jsem ráda, že je lidé krmí a neubližují jim. Labutí rodiče jsou pečlivými a opatrnými rodiči. Hezky jste to napsala.
Eva Mužíková
Zdenko, takové příběhy a fotky mám moc ráda. Tam, kde jsem dříve bydlela jsme měli také stálý pár, hnízdil na ostrůvku uprostřed rybníku. Od prvního vyvedení mladých jsem k rybník chodila každodenně. Hned vedle je chatová osada, tak ani u nás labutě nestrádaly. Tvé fotky jsou opravdu moc hezké, určitě je tam krásně...
Michaela Přibová
To je krása. Děkuji za citlivý článek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 49. týden

Staré české filmy a pohádky se minulý týden líbily, a tak v nich ještě budeme pokračovat i v tomto týdnu.

AKTUÁLNÍ ANKETA

Jak nákladné budou vaše letošní Vánoce - kolik zhruba utratíte za dárky, jídlo atd.?

Do 3 000 korun

21%

Mezi 3 000 - 6 000 Kč

20%

Mezi 6 000-10 000 Kč

20%

Přes 10 000 Kč

21%

Nevím, neumím to odhadnout

18%