Ilustrační foto: pixabay.com (Symbol spravedlnosti)
Učitel v nesnázích: Spravedlivě za každou cenu?
24. 2. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jitka Havlová
1.3.2016 19:24
Milý Libore máš pořád můj neskonalý obdiv a úctu za tvoje morální postoje. Kéž by byli takoví všichni pedagogové! Moc moc ti fandím a jsem ráda, že se s námi dělíš o svoje vzpomínky.
Marcela Pivcová
1.3.2016 13:10
Libore, k i60 jsem se dostala až dnes, proto píšu později. V podobné situaci by mě čekalo těžké rozhodování, chtěla bych být spravedlivá, uvažovala bych, co je příčinou neúspěchu, co zanedbal žák (případně rodiče), jak by asi žák pokračoval , když bych mu k tomu dala možnost. Politiku bych nechala stranou, ale asi bych tehdy raději ustoupila. V mém případě bych totiž "šla čelem proti zdi". V Tvé škole snad bylo přece jen volněji. Ve škole, kde jsem učila později, bych zvolila komisionální přezkoušení. Ty ses rozhodl správně.
Libor Farský
28.2.2016 11:08
Děkuji všem děvčatům za podporu. Netrápil jsem se tím svým problémem celá ta léta, to se mi jen teď vybavilo v souvislosti s aktuálním násilím k paní učitelce, s televizními záběry. Mimochodem, toho grázlíka jsem už v dalším roce neučil a přestal jeho osud sledovat.
Alena Tollarová
27.2.2016 20:11
Libore, vytahuješ z rukávu příběhy, které jsi zažil jak v osobním, tak profesním životě. A všechny jsou něčím zajímavé. Jak se říká, zelený je strom života a rozhodnutí jak se zachovat je kolikrát těžké. O Tobě si myslím, že jsi vždycky byl spravedlivý. Zajímalo by mě, jak to bylo s tím výtečníkem v dalším ročníku.
Soňa Prachfeldová
27.2.2016 18:23
Liborku zachoval jsi se správně v obou případech, podle svého charakteru i osobního soucitu. Však ty hrůzy jsou dnes daleko horší a což teprve ty rychlokvašky - za prachy titul a soukromá škola dá, když dostane.
Drahomíra Stínilová
26.2.2016 23:58
Je to aktuální téma ze dvou rovin. První příběh mi trochu připomíná moje dětství, kdy jsme vlakem cestovali s rodiči z Bulharska a ve vlaku s námi jeli dva arabští studenti. Tenkrát vyprávěli z jak bohatých rodin pocházejí a co všechno s sebou měli, o tom se nám ani nesnilo. Jak se pak učili, to už nevím. V dalších případech jste se zachoval určitě tak, jak by se k tomu postavil asi téměř každý čestný člověk. Jen se obávám, že dneska místo vlivných komunistů, může vyučující potrápit bohatý nadutec, který nevidí neschopnost svého potomka.
Zuzana Pivcová
26.2.2016 17:17
Myslím, Libore, že jsi charakterní muž a takový jsi byl i pedagog. Někdo si obdobné situace za minulého režimu moc nedovede představit. Je třeba si uvědomit, že třeba v nějakém výrobním podniku na menším městě, kde se chlapi straníci a nestraníci znali, přece jen byla situace jiná, než na škole, kde ředitel hned zaváděl kázeňské řízení a vyhazov znamenal jít od rodiny někam do pohraničí. Ono těch statečných, kteří skončili v kotelně, bylo opravdu málo. Já sama jsem na jazykové škole nezažila úplatnost, ale že mezi talentované děti, vybrané konkurzem na letní zájezd do NDR, strčila naše ředitelka dceru předsedy SRPŠ a velkého straníka, tomu jsme nezabránili. Sice jsem jí to soukromě okomentovala (jako mnoho jiných věcí), ale ona zkrátka soudruha potřebovala a měla strach, takže neustoupila.
VANDA Blaškovič
26.2.2016 16:50
Libore, upřímně, Tvoje články jsou pro mne nějak moc dlouhé...promiň...přesto jsi se zachoval jedině, jak se v té situaci dalo zachovat, mluvím o posledním příběhu. Zachoval jsi se spravedlivě. Ty se tím zabýváš ještě po letech, nebo je to jen literární vyjádření? Bylo by to jen podle mne zbytečné osobní trýznění. Byl jsi dobrý kantor.
Květoslava HOUDKOVÁ
26.2.2016 16:11
Požádám dceru, aby článek vytiskla, rodina uschovala a pak - před skončením studia - dali přečíst vnučce - prozatím studentce VŠ pedagogické.Třeba jí bude poučením pro profesi i život. Já k tomu nyní svůj názor dávat nebudu.
Jarmila Komberec Jakubcová
26.2.2016 15:37
Pan Libore, určitě jste byl skvělý pedagog a já bych svým vnoučatům přála takové učitele a profesory. Sama jsem léta studovala (mám 2 střední a jednu vysokou školu) a vím, že setkat se s dobrým kantorem je výhra. Podle mého názoru jste se zachoval dobře.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA