Lanovka na Petřín je znovu v provozu
FOTO: pixabay.com

Lanovka na Petřín je znovu v provozu

9. 4. 2016

Lanovka na pražský Petřín se dnes po sedmi měsících vrátila do provozu. Důvodem zastavení provozu byla rekonstrukce trati, stanic i vozů. Pražský dopravní podnik (DPP) zastavil provoz lanovky loni v září. Opravy si vyžádal havarijní stav způsobený sesuvem půdy. Lanovka je v provozu od roku 1891 a její dráha měří 510 metrů. Na dráze platí všechny jízdenky pražské MHD.

"Byla to oprava vyvolaná havarijním stavem. Víme, že Petřín je nestabilní, museli jsme tak urychleně přistoupit k opravám," řekl generální ředitel DPP Jaroslav Ďuriš.

Nový prefabrikovaný železobetonový most vznikl u stanice Nebozízek. Ten původní se totiž kvůli nestabilnímu podloží sesouval dolů směrem k Újezdu a navíc se nakláněl ke Smíchovu. Následně DPP položil nové kolejnice a opravil elektroinstalaci. Ve stanice Újezd byla opravena vstupní hala, toalety i nástupiště a dovybaveno zázemí pro zaměstnance.

Nástupiště stanic i most získaly také nové osvětlení, postaveny byly nové schody, zábradlí a stanice Nebozízek má také novou vstupní bránu.

Lanovka na Petřín měří více než půl kilometru a funguje od roku 1891, kdy jezdila na vodní pohon. Na elektřinu jezdí od roku 1932 a kvůli sesuvům půdy byl její provoz od roku 1965 na dvě dekády zastaven. Lanovka má tři stanice, a to Újezd, Nebozízek a Petřín. Doba jízdy je pět minut a interval činí deset minut. Cestující používají jízdenky pražské MHD.

cestování Praha
Autor: ČTK
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Květoslava HOUDKOVÁ
Já mám k lanovce tak hodinku cesty - počkám, až se oteplí: Lanovka pojede + Petřín rozkvete + na rozhledně bude fungovat výtah + v Bludišti "šklebůzy" + na Nebozízku dobrá zmrzlina = o hezké odpoledne postaráno!
Lenka Hradecká
Těším se, při návštěvě Prahy se určitě svezu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%