FOTO: filmarena.cz
Cikáni jdou do nebe: Mé zážitky ze sovětských filmů
23. 5. 2016
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Helena Votíková
28.5.2016 19:35
Film Cikáni jdou do nebe si moc dobře pamatuji, hlavně kvůli těm melodiím.
Elena Valeriánová
27.5.2016 21:29
Když jsem byla malá, tak jsem bydlela na Slovensku a k nám jezdili kočovní Olaští cikáni, na vozech, tábor rozbili na kraji vesnice a žádná slepice, husa atd si nebyla jista životem. Vím, že hospodyňky jim raději daly jídlo z domácích zásob, aby ušetřily drůbež. Už nevím, jestli jejich taktika měla vždy úspěch. Libore, Tvůj článek jsem chvilku nechávala bokem právě pro jeho délku. Dnes jsem se do něj pustila a přiznám se, že jsem se docela v textu ztrácela i když jsem ho dočetla až do konce. Ale to všechno už víš. Někdy je prostě méně více. Na film Cikání jdou do nebe si pamatuji (a všichni?), ale už nevím jestli jsem ho viděla. Cikánskou muziku mám ráda.
Libor Farský
25.5.2016 13:26
Nicméně k jedné věci bych se rád ještě vrátil. Na rozdíl od cikánů mě nijak neuráží, že jsem „gádžo“. Měl bych ale dodatečnou otázku k našim češtinářkám. Jak je to správně v ženském rodě (jako cikán – cikánka)? Gádžovka, gádžika, gádžena? Nejvíc by se mi líbilo slovo „gádžina“, (jako Gábina) má totiž možnou hezkou zdrobnělinku „gádžinka“ – tedy něco jako „cikánečka“. Zdravím milé Gábinky a Gábinečky všech národů ♥
Libor Farský
25.5.2016 13:21
Děkuji všem za oprávněnou a konstruktivní kritiku. Ano, musím se naučit ukáznit tok svých myšlenek. A zkracovat. Mrzí mě, že jsem vás tentokrát vůbec nepobavil (ani s pomocí Karla Šípa), SMUTNÝ SMAJLÍK. Máte pravdu, byla to 3 samostatná témata, takže je opravdu nejasné, o co mi hlavně šlo. Polepším se.
Jitka Havlová
24.5.2016 18:40
Liborku oceňuji, kolik práce si dáváš s přípravou příspěvků, ale souhlasím s ostatními, že v tomto případě je toho moc různého najednou. Film Cikáni jdou do nebe jsem kdysi taky viděla a líbil se mi i s tou muzikou.
Marcela Pivcová
24.5.2016 12:12
Libore, Tvůj článek jsem si se zájmem přečetla, avšak k hudebním nahrávkám jsem se vinou zdejší techniky nedostala. Ale neobvyklé - rytmické, dynamické...melodie- a k nim přirozený hlasový projev zpívajících mám v paměti. P.Šporcl patří k mým oblíbeným interpretům a jeho nahrávky s romskou kapelou mám na CD. (Cikáni nebo Romové? - ať se každý z tohoto etnika nazve sám, jak to cítí lépe). V dobách minulých jsem povinně shlédla pár sovětských filmů, z nichž si nepamatuji vůbec nic, jen to, že jako žákyně jsem měla z válečných scén doslova hrůzu. Ale byly také filmy, které měly a mají dodnes svou hodnotu - třeba Vojna a mír, Jeřábi táhnou, Osud člověka... - a při vědecko-fantastickém a zároveň i romantickém Člověku obojživelníkovi jsem jako pubertální dívka i slzela. Prostě: bylo třeba si mezi filmy vybrat - ano, vím, někdy to nešlo! Ty sis dal s tímto zpracováním práci přímo obdivuhodnou.
Vladka Steinová
24.5.2016 11:37
Dobrý den,přemýšlím nad Vaším článkem, mixujete dohromady několik témat. Šlo Vám o přiblížení ruských filmů, nebo o vymezení verbální hranice Cikáni-Romové, nebo jste chtěl vyzdvihnout své klady a Váš neodeslaný dopis ministrovi? Apropo, citujete dlouhé pasáže z WIKI - proč? Film,romantická balada s prvky muzikálu z r. 1976 "Cikáni jdou do nebe" je to nejlepší ze sovětské kinematografie 70 let 20.století. Jinak jsem ale Váš článek těžko vstřebala a ani nepochopila, co vlastnně bylo cílem.
Alena Várošová
24.5.2016 10:31
Libore,já se taky připojuji,lepší 3 články kratší,jak jeden dlouhatánský.Díky
Květoslava HOUDKOVÁ
24.5.2016 08:07
Libore, prosím, rozděl ty své "litanie" do kratších částí - takhle dlouhé nelze ani pořádně vnímat, natož uvažovat, odpovídat - d í k
Karel Boháček
24.5.2016 07:50
Je to jakýsi guláš- nevím o smyslu tohoto článku - je to o filmu nebo o romech/ruských/ ? Pokud se týká ruských / post republik./filmů,tak se dají najít klenoty i braky. Jen podotknu, že sledovat co se točí v Evropě či východních státech je velmi obtížné a je smutné ,že bohužel všude je jen americký film...
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA