Ilustrační foto: ingimage.com
Život po šedesátce: Žijte svůj výjimečný čas na této zemi podle sebe
14. 8. 2020Poslední dobou na celém světě neustále někdo řeší otázku, jak by měli či neměli lidé v důchodovém věku prožívat svůj podzim života. Možností se nabízí mnoho a rozhodujícím prvkem je situace finanční, rodinná, osobní.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Květoslava HOUDKOVÁ
27.5.2016 08:52
Paní Hano Čad. - taky mne postihl problém se štít.žlázou - vítám každou informaci (lékařce to nějak "nejde od ruky") - prosím, ozvěte se na můj mail: kurzHoudk@seznam.cz - díky
Blanka Hlobilová
27.5.2016 08:30
Moc hezky a výstižně napsané. Máte u mě 1*. Šedesátka se mi teprve pomalu blíží ale již teď vím, co chci a hlavně co nechci. Mám dvě vnoučata, ráda je pohlídám ale nebudu babička na plný úvazek. Od toho mají rodiče. Zatím mám plno jiných aktivit a doufám, že to tak bude i v budoucnu.
Hana Čadová
27.5.2016 08:11
Život po šedesátce si užívám. Zatím (musím zaklepat) žádné zdravotní problémy nemám, ani léky neužívám (pouze 1x denně na štítnou žlázu).Jsou na tom lidé mladší než 60 let a užívají dost léků. Chodím do rodiny, pánovi je 76r. a trpí Alz. chorobou. Je to smutné!
Jitka Chodorová
27.5.2016 07:55
Ano paní Naďo. zdravotní problémy někdy zabrzdí naše aktivity, ale je možno si vybrat jiné, já jsem pohybově omezena, ale někdy, když mám lepší den, tak si třeba zahraji s vnuky stolní tenis, kdysi jsem to hrávala, oni mě sice šetří, ale po takové hře mívám pocit uspokojení. Přeji vám hodně zdravíčka i tvůrčích nápadů.
Květoslava HOUDKOVÁ
27.5.2016 05:15
Šedesátku už mám "dávno" za sebou, zdravotní problémy "přitvrdily". Do důchodu jsem odešla se svým -osobním- závazkem: "Holka, dokud to půjde, snaž se dělat všechno možné, jen: nesedět s bábama na lavičce, bavit se o nemocech, poslouchat drby a nadávat na vše kolem!" - zatím se mi ještě daří závazek plnit.
Jana Šenbergerová
26.5.2016 22:31
Jsem v důchodu už neuvěřitelných 12 let a za tu dobu jsem se ani vteřinu nenudila, přestože nemám zahradu, nepečuji o žádné zvíře, nejsem jako babička v pohotovosti, i když v případě nouze pomohu, necestuji po světě, jen si s vděčností užívám toho, že jsem, že jsem v mezích možností docela zdravá, že jsem našla spřízněnou duši, se kterou mohu prožívat obyčejný život neobyčejným způsobem. Každá etapa života má svá specifika a já jsem ráda, že je mi dopřáno prožívat i stáří. Mnozí to štěstí neměli.
Pěkně jste to napsala. Jaké si to uděláme, takové to máme.
Naděžda Staňková
26.5.2016 22:22
Děkuji vám všem za pěkné hodnocení mého příspěvku. Mne potkala ještě v pracovním poměru půl roku před šedesátinami malá mozková příhoda. Po rozpadu manželství, stěhování, rozvodu a úmrtí maminky, dojíždění do práce a pracovním vytížení, se prostě na semaforu života výstražně rozsvítila červená! Naštěstí vše odeznělo bez větších trvalých následků. Vážím si a užívám každého dne, klidu, zahrádky, spousty zájmů a koníčků a nic nehrotím a z ničeho se nehroutím. Témat na psaní je kolem nás spousta a když je to k užitku i všem ostatním, ráda zase něco ze napíšu.
Zdenka Jírová
26.5.2016 21:58
S autorkou souhlasím. Bylo mi už 70, ubylo možností výletů či sportovních aktivit úměrně s přibývajícími zdravotními problémy, ale nestěžuji si. S občasnou pomocí dcer to zvládám a těším se z vnoučat, věnuji se svým koníčkům, jako jsou pokojové a balkonové květiny, které mi nahrazují zahradu, kterou bych už nezvládla a společnost mi dělají mé kočičky , kterých jsem se ujala. Těší mne, že jsem soběstačná a že mám několik dobrých přítelkyň.
Hana Rypáčková
26.5.2016 21:34
Nevím, čím to je , ale spokojených důchodkyň , které se starají jen o sebe je převaha. Těch, které žijí ještě v manželství ubývá. Jak roky přibývají, už to není taková brnkačka, ale člověk se snaží být co nejdéle soběstačný. Radosti manželé prožívají dvakrát , ale starosti se také zdvojnásobují. I když se ozývají nemoci, je život pořád hezký. Jen se musí trochu zpestřit častými hezkými zážitky. Sice to hrozně utíká, ale není čas na smutek a fňukání. Žije se tak trochu s nadhledem .
Lidmila Nejedlá
26.5.2016 20:46
Máte pravdu, paní Naďo, stáří nemusí být tou nejhorší etapou života.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA