Co s hlemýždi na zahradě? Do výkupen s nimi!
Ilustrační foto: pixabay.com

Co s hlemýždi na zahradě? Do výkupen s nimi!

25. 5. 2016

Sezona sběru hlemýžďů v Česku vrcholí, počasí jí ale opět nepřeje. V posledních pěti letech se výkup šneků sbíraných ve volné přírodě zredukoval na dva až tři týdny z původních čtyř až pěti. Ovlivnilo to zkrácení období jarního přechodu mezi zimou a létem a také sucho. Když je sucho, hlemýžď nemigruje, není ho vidět a tudíž jej nelze sebrat, řekl Ondřej Vyhnálek z liberecké firmy Helix, která se výkupem hlemýžďů zabývá.

Pro sběr je vhodné typické jarní počasí s dostatečným deštěm a teplotami mezi 15 až 20 stupni. Při takovém počasí je zájem sběračů velký. Poslední dobou se ale jarní přechod mezi zimou a létem zkracuje, protože teploty rychle přecházejí z pěti na 25 stupňů Celsia.

Množství sebraných šneků ovlivňuje čím dál víc i sucho. Hlemýžď za sucha přestává cestovat, ve vzrostlé vegetaci se sbírání mění na hledání, a zájem sběračů tak opadá. "Nicméně pro šneka není problém v období sucha tři až čtyři týdny hibernovat a poté se opět aktivovat, pářit, množit a migrovat," dodal Vyhnálek.

Firma Helix zpracovává čtyři druhy hlemýžďů, výkup se ale týká pouze hlemýždě zahradního (Helix Pomatia). Sběrači šneků mají mnoho společného s houbaři - mají svá místa, kam na šneky chodí, a vědí, za jakého počasí je sbírat. Za kilo šneků sběrač dostane ve výkupně 18 až 20 korun.

Helix dnes spolupracuje s 60 výkupnami, před 20 lety jich bylo 150. Šlo často o výkupny ovoce. Jelikož se ale dnes rybíz, angrešt, bezové květy a padaná jablka již téměř nevykupují, není pro jejich provozovatele rentabilní držet pouze výkup hlemýžďů. Potenciál sběru šneků v Česku je tak podle Vyhnálka mnohem více využitelný.

Pro firmu Helix představují čeští šneci čtvrtinu celkového objemu. Většinu nakupuje v zahraničí, v Polsku, Litvě či Rumunsku. Všichni hlemýždi pak putují do Francie, tuzemským konzumentům postačí procento celkového prodeje. Podle Vyhnálka Čechům chybí tradice, stravují se konzervativně a přetrvává u nich despekt ke šnekům. Překážkou může být i finanční dostupnost. "Přitom maso z hlemýžďů je jedno z nejzdravějších mas," uzavřel Vyhnálek.

 

 

příroda
Autor: ČTK
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Karel Boháček
Vše je o ulitách, kdyby nebyly - tak by nebyli !
ivana kosťunová
Kolik šneků je do kila ? zdá semi, že to bude hodně. Tak levně bych naše české šnečky neprodávala.
Věra Lišková
Jedna vzpomínka na hlemýždě. Můj příbuzný jich nasbíral na zahradě celý košíček. Francouzi je jedí jako pochoutku, také je rodině připravím, napadlo jej. Doma v paneláku zabral na celé dopoledne kuchyň a chystal se připravit pravou pochoutku. Hlemýždě vařil dlouho ve velkém hrnci. Pak svůj výtvor nabízel rodině, ale kupodivu nikdo neměl hlad. Přišla návštěva i ta s díky pohoštění odmítla, s výmluvou, že byli na obědě. Jak chutnali hlemýždi nevím, víckrát už u nich na jídelníčku nebyli.
Květoslava HOUDKOVÁ
Ať si svět žere co chce! Já už přes 70 r., i dál -co mi bude dovoleno- klidně dožiju s českým jídlem!
Libuše Křapová
Jakápak konzervativnost a z které strany? Přece nebudu jíst šnečka z říkanky! To oni jsou konzervativní. Kdyby se přeorientovali na hnědé slimáky, to by se divili, jak by jim šly obchody! :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.