Čas hojnosti, čas sběru hub
FOTO: autorka

Čas hojnosti, čas sběru hub

27. 6. 2020

Konečně! Konečně je to tady. Po vydatných deštích se z našich lesů zvedá mlhovina, nejdříve jen tak lehounce mezi stromy na obzoru, lesy se paří. Porostou houby a pro velkou většinu české a moravské populace nastane čas sběru.

Budou se plnit koše, košíky, tašky. Bude se vstávat brzy ráno a prolézat v lese oblíbená místa. Bedlivě nahlížet do mlází. Ale do lesa se vyrazí i odpoledne, určitě tam po ranních houbařích něco zůstalo.

Pravý houbař se s každým nalezencem pomazlí, tím, že ho pěkně očistí, okrájí, omete štětečkem a láskyplně uloží do košíku. Nejde mu ani tak o množství nalezených hub, jako o jejich kvalitu. O to toulání po lese a tiché zvolání: mám!

Jsou houbaři, co sbírají jen pravé hřiby, nad těmi ostatními ohrnují nos a berou je jen v naprostém nedostatku těch pravých.
Nejhorší jsou však houbaři, kterým jde o množství. Rychle utrhnout, hodit do koše a pelášit dál, aby nám to jiný houbař nesebral. A v koši (to v lepším případě, v horším je to klidně igelitová taška) se válí houby všech velikostí, neočištěné a mnohdy nevalné kvality. To potom ty houby naříkají, kam jsme se to dostaly? A co teprve jak naříká houbařova manželka při jejich čištění a třídění. Svou drahou polovičku by raději než v lese viděla v horoucím pekle. Ale není jí to dopřáno. I takovýto houbař je pravým nadšencem a zítra nebo pozítří vyrazí do lesa zas.

Po návratu z lesa nastane čas zpracování hub. Smažení, dušení, zapékání. Nejrychlejší je dát je nakrájené do mrazáku, ale když je hub požehnaně, musel by být mrazák nafukovací. A tak se zavařuje, suší a provádí všechna možná kuchyňská kouzla s dary lesa.

Pro mě osobně nejhorší sortou houbařů jsou houbaři ze sousedního Polska. Chodí na houby celé trestní výpravy. V ruce nesou plastové kbelíky a igelitky, udělají rojnici a šlapou jak vojenský předvoj. A z různých koutů lesa slyšíte „Agneša!!! Juzek!!! Bolek!!!“, no prostě řvou jak na lesy. A mě berou čerti. V lese se má našlapovat lehce, potichu, užívat si šumění stromů a zpěvu ptáků, nevyplašit srnku a jen ji z dálky pozorovat. Ke každému hříbku pokleknout, vykroutit ho z jeho jamky nebo lehce odříznout, očistit, uložit a pokochat se jeho krásou. Kdo ví, jak dlouho budeme moci ještě tento náš „národní sport" provozovat. V našem lese se už objevila tabulka „vjezd jen na povolení arcibiskupských lesů...“, bojím se doby, kdy na cedulce bude „VSTUP JEN ...“ , to by byl pomalý konec houbaření v zemích Českých i Moravských. Ale my si poradíme, budeme tam chodit na tajňačku.

Jsou houbaři, kteří do lesa na houby kromě košíku a houbařského nožíku nosí ještě další věc. Ne, není to pivo v plastové láhvi. Je to fotoaparát. Asi jste již uhodli, že i já k těmto houbařům patřím. Snažím se najít i jiné než ty notoricky známé konzumní houby. Nějakou raritu.
Jednu takovou jsem našla v roce 2013 v zaniklých a zdevastovaných Jánských koupelích nedaleko Kružberku, a to jsem ani nešla na houby. Houba se jmenuje kukmák bělovlnný a byl to úžasný pocit. Nález to byl docela vzácný. A od té doby pátrám a fotím. Snad budu mít zase jednou to pravé houbařské štěstíčko.

A vám přeju plné košíky, klid a pohodu při sbírání hub.

houby
Hodnocení:
(4.8 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Elena Valeriánová
Ali a přírodní, žádný silikon!
Alena Tollarová
Eleno, článek se krásně četl a houby voní až k nám. Kukmák je tedy krasavec. Ale taky kukám na tu 7, téda to je kus!!!
Jarmila Fialová
Krásný článek i fotky
Elena Valeriánová
Naďo, je to jedlá houba, ale prý podřadné kvality. Existuje také kukmák sklepní, to je u nás pěstovaná exotická houba, původem z Asie (internet). My jsme se před chvílí vrátili z lesa. Našli jsme tři bedle vysoké, jedná byla špatná, ale dvě vypadaly ok. No a růžovky, pár modráků a to je vše. Ten náš les byl ještě vloni jak pokojíček, dnes po těžbě , co vám budu povídat. Dvě a půl hodiny jsme strávili v lese, dobrá zdravotní procházka.
Naděžda Špásová
Eleno, mluvíš mi z duše. Řvoucí houbaře bych nejradši hnala z lesa holí. Taky se trochu obávám cedulí u lesů a doufám, že tam nikdy nenajdeme Vstup zakázán! To by mě hodně štvalo. Kukmák je kouzelný. A to je jedlá houba? Vůbec ji neznáme. *****
Elena Valeriánová
Hanko, já jsem ho taky v armádě neobjevila, ale ptala jsem se tenkrát u odborníků a ti mi sdělili, co to vlastně je. Fotku jsem tenkrát poslala do časopisu Příroda, šéfredaktor Marek Telička mi napsal "Popravdě i pro mně je existence této houby úplnou novinkou..." fotku otiskl. Nejsem žádný znalec, ale tento nález mě fakt potěšil .
Karel Boháček
Lesy začínají být konkrétně někoho a tak to bude čím dál horší, jo budeme ještě vzpomínat jak jsme se brouzdali po lesích, přespávali pod širákem a koupali se v tůňkách...
Hana Rypáčková
Tedy to jsou úlovky...Toho kukmáka jsem neviděla ani v atlasu....
Lenka Hudečková
Elenko, jako bych ten článek psala já :-). Jsme také houbaři - fotografové. Chodíme potichu, nekopeme do hub, které nesbíráme, ale klidně si je rádi vyfotíme. Růžovky milujeme, včera jsme je upekli v troubě na plechu s pečícím papírem - jen malinko olivového oleje, sůl a kmín a hodinku se pekly. Výborné. Lepší než z pánve. Měli jsme i žampiony, kromě růžovek. Ostatní tvrdé houby Jiřík pokrájel na sušení. *****
Zuzana Pivcová
Jsi správná houbařka i fotografka. A ten kukmák, to tedy kukám, tedy koukám. :-))

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%