Glosa: Léto
Ilustrační foto: pixabay.com

Glosa: Léto

6. 7. 2016

Co se vám vybaví, jaké první slovo vás napadne, když se řekne léto? Sluníčko, voda, les, pohoda, zmrzlina? Ten, kdo má zahrádku jistě i potěšení z úrody.

Na léto, jako roční období, se můžeme podívat ze dvou pohledů. Astronomické léto začínající červnovým slunovratem a podzimním konče. Meteorologické léto, tomu patří měsíce červen, červenec, srpen. Léto se nám může prodloužit o Babí léto, (v Americe, myslím tuto singularitu označují Indiánské léto), u nás je označováno i jako léto sv. Václava právě podle doby, kdy se objevuje, většinou po 21. září do 2. října. Těch pár dnů, kdy jsou noci chladné, po ránu bývají mlhy a přes den je sucho a teplo, je nádherných. 

Léto je rozpustilé, holky zkracují sukně, kluci obléknou kraťasy a i dospěláci, pokud to jde, odhodí kravaty a kostýmy.

Léto si do názvů svých kulturních, sportovních akcí vezme ráda každá obec, každé město. Všimli jste si, kolik máme najednou „lét“? Metropolitní léto, Letní slavnosti, Vysmáté léto, Léto s knihou, Folkové léto, Ahoj léto, Zažij léto, Užij si léto, Levandulové léto, a jiné a jiné…. .

A co kytičky. Nejsem zahradník, ale název jako jarničky, podzimky jsem neslyšela. Letničky to je jiná, to si umím i představit. Nádherné, pestrobarevné záhony. A nejkrásnější kytka do vázy snad je ta luční, pár kvítků doplněných travou, obilím.

Prudké letní bouřky, duha, omamná vůně bylinek a slunečnice. Léto jak má být. Rozmarné, rozpustilé. Načerpejme tu pozitivní energii do zásoby a rozdávejme ji.

glosa léto příroda
Hodnocení:
(5 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Votíková
Letní lásky- jak jsem mohla zapomenout :-(, dík za připomenutí.
Naděžda Špásová
Helo, máš to hezky sepsané a souhlasím s tebou. Kdysi bývaly i letní lásky, ale kde těm je konec. Tak si ho hezky užijte. *****
Soňa Prachfeldová
Léto, když vyjde je nádherné, ostatně čím jsem starší, tím více prožívám jednotlivá období v jejich podstatě a zákonitosti.
Zdenka Jírová
Léto, léto nádherné... zpívá Iveta Bartošová a já s ní plně souhlasím.
Alena Vávrová
Na rozmarné léto jsem koukala včera v noci a teď něco tak hezkého tady čtu. Dík, Helenko! A redakce přidala krásné úvodní foto. Já jsem ještě na kytici z desatera lučního kvítí neměla čas, musím to napravit. Louku dole oplotili a druhou nejbližší kosí. Musím do pole, zase za heřmánkem.
Hana Rypáčková
Právě jsem si z louky přinesla luční kytku . A CESTOU SI TAK UŽÍVALA LÉTA. Je nádherný letní den . Trhala jsem si lipový květ. Tralalalala.
Jitka Chodorová
Paní Heleno, i na mě dýchlo léto z vašeho povídání, jdu ven, pozalívat letničky i rajčata, a nadýchat se vůní rozličných, které nám léto nebízí. Děkuji.
Jana Šenbergerová
Krásná pocta létu! Pro mě se s létem spojují dlouhé dny, sandály, jahody, třešně, borůvky, maliny.
Lenka Hudečková
Helenko, hezky napsané a souhlasím s Tebou :-) Léto, budiž pochváleno :-)
Libor Farský
Ano, Helenko. Potěšitelné je, že "Rozmarné léto" ,(alespoň podle pana Vančury), mohou prožívat i senioři. Pokud se nezabývají počítáním svých letokruhů, což se mi nechtěně stává.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%