Sachrově sladké setkání
FOTO: autor

Sachrově sladké setkání

4. 7. 2016

Jedním z opravdu velkých politiků své doby byl na našem území kníže Metternich. Na jeho dvoře se mimo jiné učil na kuchaře Franz Sacher, jenž na dvoře zmiňovaného knížete přivedl na svět dort, dodnes nesoucí jeho jméno. Máte rádi „sachr“? Pokud ano, tak čtěte dál.

gastronomie
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Libuše Křapová
Díky za představení se, Topi Pigulo :-) Řekla bych, že máte hodně zajímavý i dobrodružný život :-)
Eva Krausová
Topi Pigula, to mne zaujalo to "jméno", či přezdívka? Tohle "poučování" je přínosné, člověk toho zase trošku víc ví... Já mám známou, ta dělá skvělé dorty a já tvrdím, že se minula povolání. Tak mne napadlo, že právě o ní se snímky dortíků bych mohla napsat...
Topi Pigula, redakce
Libuše Křapová: Nic se neděje, jsem zvyklý :-) S takovýmto jménem si mě lidi pamatují. Ale abych odpověděl na otázku, tak jsem knihomol, fotograf, učitel fotografie a publicista, který má celoživotní zálibu v cestování a "poučování" sebe či druhých. Proto mě baví psaní... za každým článkem je totiž něco, co jsem musel přečíst a seskládat tak, abych to mohl poslat dál.
Libuše Křapová
Jau, tak to se omlouvám. Já jsem myslela, že si dal někdo takovou přezdívku a schovává se za ni. Omlouvám se za tykání i znevažující poznámku.
Hana Rypáčková
Měla bych znát člověka tohoto jména z akcí Centra ekologické výchovy. Setkávali jsme se v CHKO a myslím , že taky působil na Rýchorech ?? Dortík na fotce je už takový obyčejný- ten minulý byl víc lákající.
Libuše Křapová
Dort bezva, ale Topi Pigulo, kdopak jsi?
Topi Pigula, redakce
Helena Hejduková: Tak to vypadá skutečně luxusně. Věřím, že bych si pochutnal.
Helena Hejduková
Sacher dort mám ve své cukrářské nabídce. každý recept na tento typ dortu je originál, tedy i ten můj. Vycházela jsem z receptu šéfcukrářky restaurace Savoy. Aby dort opravdu byl luxusní, je nutné zachovat základní složení. Těsto korpusu musí obsahovat dostatečné množství kvalitní čokolády, jako tuk je bezpodmínečně máslo. Čokoládová chuť se zvýrazňuje přidáním kakaa. Dobrá vychytávka je více bílků než žloutků a především způsob smíchávání základní směsi z bílky, tam asi ne úplně dokonale Franz Sacher ty bílky vmíchal a tím získal korpus originální konzistenci. Tento dort je navíc i časově náročný, není to žádná rychlovka, chce to dva dny. Otázkou je i čokoládová poleva a úprava meruňkové marmelády, aby vznikla skvělá glazura. Ale snažení stojí zato. Pořídím fotku, protože tento dort budu péct na své narozeniny, což bude již velmi brzy. Jinak tento typ korpusu dělám jako řezy s višňovou marmeládou a pařížským krémem a protože jsem je dělala na přání své mlsné dcery, nazýváme je Barunčiny řezy.
Alena Tollarová
Máme doma haldu Koktejlů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

20%

Setkání s přáteli

20%

Kontakt s rodinou

21%

Knihy

20%

Vitamíny

19%